Rezultati monitoringa
10

Agencija za vodno područje rijeke Save: Nije utvrđeno povećano prisustvo arsena u Željeznici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je, povodom medijskih napisa o pojavi "arsena u vodotoku Željeznica", koji javnosti daju pogrešne i alarmantne informacije o ugroženosti ljudskog zdravlja, da uvidom u rezultate monitoringa kvaliteta vode rijeke Željeznice koje provodi Agencija nije utvrđeno povećano prisustvo arsena u površinskim vodnim tijelima tog vodotoka.
Ističu da je ono što je procijenjeno kao specifično zagađenje kod tih subjekata su termalna kontaminacija, sulfati i hloridi i oni su su bili praćeni i analizirani u sklopu monitoringa otpadnih voda u prethodnom periodu.

"Niti jedan u medijima spomenuti pravni subjekt (Termalna rivijera d.o.o. Sarajevo i HBRD Hoteli llidža d.d.) koji zahvata i koristi termo-mineralnu vodu na području općine Ilidža, a koju nakon korištenja ispušta u Željeznicu, ne posjeduje važeću vodnu dozvolu za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda koju izdaje Agencija za vodno područje rijeke Save", navedeno je iz te institucije.

Dodaju da su zahtjevi oba pravna subjekta podneseni Agenciji za vodno područje rijeke Save odbijeni iz razloga što svoj podnesak nisu dopunili traženom dokumentacijom neophodnom u postupku određivanja činjenica bitnih za donošenje odgovarajućeg vodnog akta.

Nakon saznanja dobivenih od KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo o mogućem prisustvu arsena u otpadnim vodama navedenih pravnih subjekata, posebna pažnja u postupku izdavanja vodnih akata se posvećuje i tom zagađenju.

U periodu važenja vodne dozvole, do 2019., privredni subjekat "Termalna Rivijera llidža" je uredno dostavljao izvještaje o monitoringu kvaliteta i kvantiteta tehnoloških otpadnih voda, čiji monitoring je obavljala ovlaštena laboratorija za uzorkovanje tehnoloških voda - saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.