Svjetsko priznanje
23

Akademik Kemal Hanjalić dobitnik prestižne Nusselt-Reynolds nagrade

A. Ku.
Foto: ANUBiH
Foto: ANUBiH
Akademik Kemal Hanjalić dobitnik je prestižne Nusselt-Reynolds nagrade, jednog od najvažnijih svjetskih priznanja za izvanredne naučne i tehničke doprinose u oblastima eksperimentalnog prijenosa topline, mehanike fluida i termodinamike.

Ova iznimno cijenjena nagrada, koja se dodjeljuje svake četiri godine, dodatno potvrđuje međunarodno priznanje postignuća akademika Hanjalića u ovim ključnim naučnim disciplinama, naveli su iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

Nagrada Nusselt-Reynolds, koja je ustanovljena 1991. godine, nosi ime dvojice velikih pionira modernih teorija i eksperimentalnih metoda – Wilhelma Nusselta i Osborna Reynoldsa.

Oni su svojim inovacijama postavili temelje za savremeno razumijevanje prijenosa topline i dinamike fluida, što je ključ za mnoge tehnološke napretke u industriji, energetici, klimatizaciji i drugim sektorima.

Nagrada se dodjeljuje od strane Skupštine svjetskih konferencija o eksperimentalnom prenosu topline, mehanici fluida i termodinamici (WC-ExHFT), prepoznajući najistaknutije stručnjake čiji rad oblikuje budućnost ovih oblasti.

Ove godine, ova prestižna nagrada pripala je akademiku Hanjaliću kao priznanje za njegov izuzetan doprinos u modeliranju turbulentnog strujanja fluida i prenosa topline, koji predstavljaju osnovu modernih računarskih simulacija poznatih pod nazivom računarska dinamika fluida (CFD – Computational Fluid Dynamics).

Njegovi radovi na ovoj temi transformirali su način na koji se složeni sistemi strujanja fluida analiziraju i razumiju, pružajući alatke koje se koriste u širokom spektru industrija, od inženjerskih aplikacija do istraživanja okoliša. Akademik Hanjalić se po svojoj inovativnosti u dizajniranju naprednih eksperimentalnih pristupa koji podržavaju i potvrđuju njegove teorijske stavove.

Njegova istraživanja postavljaju nove standarde za eksperimente u ovim oblastima, omogućujući pouzdane provjere razvijenih modela i čineći most između teorije i prakse. Ovakav pristup je značajno unaprijedio nauku i tehnologiju, pružajući inžinjerima i naučnicima širom svijeta preciznije metode i alate za rješavanje kompleksnih problema.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine čestita akademiku Kemalu Hanjaliću na ovom izuzetnom priznanju, koje je još jedan dokaz njegovog dugogodišnjeg posvećenog rada i doprinosa svjetskoj naučnoj zajednici.

Njegova dostignuća ne samo da potvrđuju njegov status jednog od vodećih stručnjaka u oblasti mehanike fluida i prenosa topline, već i inspiriraju buduće generacije naučnika i inžinjera.