Čekaju se helikopteri
48

Alarmantno stanje u selu Luka kod Srebrenice: Mještani se s požarom bore svim sredstvima

N. Ž.
Požar kod Srebrenice
Požar kod Srebrenice
U Nacionalnom parku "Drina" kod Srebrenice je prije nekoliko dana izbio šumski požar, a situacija je alarmantna. Vatrena stihija prijeti selu Luke, gdje se mještani na sve moguće načine bore s ovom prijetnjom.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, mještani sela Luke se grabljama i lopatama pokušavaju izboriti s požarom koji polako ide uz brdo prema njihovom selu.

Što se tiče pomoći, posljednja dva dana su aktivni helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske, a očekuje se pomoć i helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Međutim, helikopteri dolaze ujutro i imaju dva ili tri preleta, kako je rečeno za naš portal od mještana susjednih sela. Što se tiče vatrogasaca, oni kažu da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike.

Načelnik za društvene djelatnosti opštine Srebrenica Adem Mehmedović rekao je Srni da se noćas vratio sa požarišta gdje u toku noći dežuraju vatrogasci i radnici šumarstva, Nacionalnog parka i mještani i da se požar i dalje širi nepristupačnim terenom prema Drini i širi vrletima i liticama uzvodno, gdje nema nikakve mogućnosti za gašenje.

"Proglasili smo vanredno stanje za mjesnu zajednicu Luka. Jutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proorava puteve i pravi presjeke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko bude potrebe, jer postoji opasnost od velike količine dima u selu", naveo je Mehmedović.

Na zaustavljanju i sprečavanju širenja vatre kada se približi pristupačnom terenu rade srebrenički vatrogasci, koji su neprekidno na terenu, te radnici šumarstva i Nacionalnog parka, kao i grupa mještana i ne dozvoljavaju vatri da se širi.