Stigla reakcija
97

Aldin Brašnjić se izvinio redakciji Klix.ba portala nakon incidenta sa pripadnikom FUCZ-a

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon što je pripadnik FUCZ-a odgurnuo fotoreportera portala Klix.ba nakon insistiranja u vezi pitanja sa psima tragačima, reagovao je direktor Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić koji se izvinio našoj redakciji.
On se zahvalio, na početku govora, novinarima koji su izvještavali o ovim događajima.
"Situacija u Jablanici, kao i ostalim poplavljenim područjima, je izuzetko teška... Emotivni pritisak u ovim uslovima često može ponašati na ponašanje i reakcije. Naš spasilac Sabahudin Spahović, koji je nažalost reagovao u afektu, važi za jednog od najboljih i najiskusnijih članova našeg tima, a njegov doprinos ove krize je nemjerljiv", naveo je on.

Poručio je da je važno pružiti širu sliku o tome šta se desilo.

"Spasilac o kojem je riječ bio je prvi koji je stigao na teren i od tada radi bez predaha... Kao rođeni Jablaničanin, suočen je sa stravičnim prizorima, spašavajući ljude koje poznaje cijeli život", dodao je.

Napomenuo je da se radi, ipak, o ljudskim životima.

"Ovaj incident ćemo razumjeti kao trenutak slabosti čovjeka kojem je kroz glavu prolazilo da li je neko još uvijek živ i hoće li uspjeti spasiti nekoga", napomenuo je on uz izvinjenje Klix redakciji.

"Izvinjavamo se novinaru i njegovoj redakciji zbog nemilog događaja i molimo za razumijevanje u ovim izuzetno složenim prilikama na terenu. Vjerujemo da je ovaj incident rezultat složenih okolnosti u kojima se radi", poručio je Brašnjić.

Podsjetimo, Spahović je davao izjavu za Klix.ba, ali kada je stiglo pitanje zašto na razorena područja nisu pozvani potražni psi iz, konkretno GSS Sarajevo, koji su bili angažovani i na ruševinama u Turskoj nakon zemljotresa, on je kazao "da nemaju licencu za potragu za mrtvim osobama".

Na kontrapitanje fotoreportera Klix.ba Davorina Sekulića kako znaju da su ljudi mrtvi, Spahović je kazao: "Niko živ nije bio u kućama ... Nemojte sad da se svađamo. Nemoje mi pričati o Šmekiju, molim vas... Nemaju licencu."

Na opasku da su išli u Tursku i spašavali živote, pripadnik FUCZ-a je kazao: "Neka pokažu licencu da rade na mrtvima."

Zatim je poručio fotoreporteru"razguli odavde", a zatim je odgurnuo člana naše redakcije i uzeo mu mobitel iz ruke.

Zbog ovog incidenta reagovala je i policija.