Detalji sa ročišta
78

Aleksandar Macan opisao noć kada su ubijeni sarajevski policajci: Ispaljeno je oko 20 metaka

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Novo ročište u slučaju ubistva sarajevskih policajaca iz 2018. godine održano je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu, a svjedočio je Aleksandar Macan koji je sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem optužen za ovo krivično djelo.

Macan je iznio tvrdnje da će se "braniti istinom" te da su ranije upućene prijetnje njegovoj supruzi i advokatu Dušku Tomiću, zbog čega su dobili zaštitu.

Prema njegovim riječima, on je boravio na Palama prije same predaje te je nešto kasnije pobjegao u Srbiju pa u Španiju.

On je iznio i detalje o noći kada su ubijeni policajci. Prema njegovim riječima, noć prije ubistva su također pokušali ukrasti auto, ali nisu uspjeli. Naveo je kako biraju vozila sa stranim registracijama.

Zatim su naredno večer krenuli ukrasti Golfa 6 te su ga odlučili pomjeriti zbog blizine policijske stanice. Pored je bilo upaljeno drugo vozilo, koje bi služilo u slučaju bijega. Rekao je i kako se uvijek znalo ko šta radi u slučajevima krađa te su uloge uvijek bile podijeljene.

Kako je dalje rekao, čuo je pucnjavu kada je krenuo skidati sat u Golfu. Mislio je da neko puca na njega te je udario glavom u volan. Pitao je prvooptuženog (op.a. Marinkovića) šta je bilo, a on je rekao da su policajci pucali na njega i da je on pucao.

Na pitanje svog advokata da li je u trenutku kada je udario glavom u volan ostao njegov DNK, odgovorio je potvrdno. Naveo je i kako je čuo dva rafala pri pucnjavi: kraći i duži.

Tužiteljica ga je pitala da li se sjeća koliko je metaka čuo, a on je odgovorio da se radilo o 15 do 20 metaka, a nešto kasnije je naveo da se radilo pri prvom pucanju oko sedam, a kasnije više metaka.

Nakon pucnjave su, kako kaže Macan pobjegli, a nekoliko dana kasnije su se našli i dogovorili o rastavljanju auta i puške. Na pitanje da li su mogli pobjeći kao prije što se dešavalo, odgovorio je da jesu.

On tvrdi i da su vrata na vozilu ostala otvorena, dok su na uviđaju bila zatvorena.

Ponovio je više puta kako nije pucao i nije ubio.

Dalje je iznio podatak da je "Sale bio u panici".

Odbrana prvooptuženog je tražila da se pregledaju transkripti ovih izjava jer sadrže oko 60 stranica, na što je sud pristao te je naredno ročište zakazano za 23. septembar.

Marinković je tražio riječ i rekao i kako će imati za Macana više od 300 pitanja, na što je Tomić konstatovao da je presuda Trifkoviću promijenila mnoge stvari.

Optuženi Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković terete se da su 26. oktobra 2018. godine, tokom krađe automobila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ispalili najmanje 20 metaka u dvojicu policajaca.

Policajac Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.