Smjene u kabinetu
15

Aleksandar Marković se vraća na FTV, Duška Jurišić potpisala razrješenje njega i Šefketa Hafizovića

D. Be.
Aleksandar Marković i Šefket Hafizović
Aleksandar Marković i Šefket Hafizović
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić potpisala je razrješenje svog šefa kabineta Aleksandra Markovića i savjetnika Šefketa Hafizovića. Oni će biti razriješeni kada to potpiše i ministar Sevlid Hurtić.

"Zahtjev za razrješenje je podnesen i za jednog i za drugog saradnika. Pravo je zamjenika i ministra da o tome samostalno odlučuju, to je regulisano Zakonom o državnoj upravi. U tome apsolutno ne vidim nikakvu vijest jer je redovna pojava u kabinetima ministra i zamjenika ministra da se mijenjaju savjetnici. Kada govorimo o ministru za ljudska prava i izbjeglica Sevlida Hurtića kod njega se izmijenilo sedam, osam ili čak devet savjetnika, a to nije predstavljalo vijest za medije", rekla nam je Jurišić.

Jurišić je dodala da ni u zvaničnom obrazloženju nisu navedeni razlozi razrješenja ni u ranijem slučaju Ranke Ninković Papić, ali ni sada u slučaju Aleksandra Markovića i Šefketa Hafizovića jer je to u skladu sa zakonskim propisima.

Podsjetit ćemo da je u januaru ove godine tadašnji novinar i reporter Federalne televizije Aleksandar Marković postao šef kabineta Duške Jurišić.

Aleksandar Marković je bio uposlenik Radio-televizije Federacije BiH od 2001. godine na poslovima urednika Informativnog programa, reportera i voditelja informativnih emisija.

Kako saznajemo on je "odledio" svoj radni status na FTV-u gdje bi se trebao vratiti u novembru.

Drugi savjetnik koji je dobio otkaz je Šefket Hafizović, bivši predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica i bivši načelnik Srebrenice.