Prekršajni nalog
377

Aličković kažnjen sa 500 KM zbog postavljanja transparenta generalu Mehmedu Alagiću u Sarajevu

M. G.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Pokretač AntiDayton pokreta u Bosni i Hercegovini Nihad Aličković kažnjen je novčanom kaznom od 500 KM zbog narušavanja javnog reda i mira. Incident se desio 11. augusta 2024. godine kada je Aličković, zajedno sa nekoliko drugih osoba, postavio transparent na tramvajskoj stanici ispred Američke ambasade u Sarajevu, na kojem je pisalo: "We are all Mehmed – Svi smo mi general Alagić".

Prema riječima Aličkovića, transparent je postavljen na ogradu tramvajske stanice između Historijskog muzeja i Američke ambasade, bez prelaska ceste prema ambasadi ili izazivanja nereda. Policijski službenici su na licu mjesta zatražili od prisutnih da prekinu sa postavljanjem transparenta ili će pozvati MUP Kantona Sarajevo, što su i učinili.

Aličković je naglasio da su svi prisutni policajcima dali svoje lične dokumente te su im podaci uredno prepisani. Također je istakao da je službeniku koji osigurava ambasadu, po imenu Enes, čak pomogao držeći lampu kako bi mu olakšao evidentiranje podataka. Aličković tvrdi da su tvrdnje o odbijanju davanja ličnih podataka neistinite.

"Nema apsolutno nikakvog osnova za prekršajni nalog, ovo je pokušaj zastrašivanja i narušavanja mog ugleda," rekao je Aličković. Dodao je da nikada nije imao prekršaje javnog reda i mira, niti je bio uključen u krivična djela.

"500 KM je itekako malo za čast ovog insana. Nema od plaćanja ništa, vidimo se na sudu da vas naučim pameti," napisao je Aličković na društvenim mrežama, najavljujući borbu protiv izrečene kazne.

MUP Kantona Sarajevo u prekršajnom nalogu navodi da je Aličković narušio javni red i mir odbijanjem jasne i glasne naredbe da ukloni transparent, kao i odbijanjem da policijskim službenicima preda lične podatke.