Održana konferencija
61

Amandmanima omogućeno da zabrana pušenja u zatvorenom ne bude potpuna, struka je htjela drugačije

A. Ku.
Jasmina Čekrić, Aida Ramić Čatak, Vedran Marčinko i Maja Pilav (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jasmina Čekrić, Aida Ramić Čatak, Vedran Marčinko i Maja Pilav (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je održana konferencija za medije Federalnog ministarstva zdravstva u saradnji s udruženjem PROI na temu stupanja na snagu Pravilnika o pušenju u zatvorenim prostorima.
Medijima su se obratili pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko, pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak, izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić i vlasnica jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta u kojem je zabranjeno pušenje Maja Pilav.

Marčinko je kazao da ova oblast godinama nije bila uređena te donošenjem Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda te su nadležni morali donijeti četiri pravilnika koja su bila nužna za implementaciju.

Primjena zakona

"Stekli smo sve uvjete da možemo primjenjivati zakon u potpunosti. Imaju ugostiteljski objekti i ustanove koji su obuhvaćeni izuzetkom od zabrane pušenja i imaju rok prilagodbe od šest mjeseci", rekao je Marčinko.

Objasnio je da objekti površine preko 50 kvadratnih metara mogu odrediti 10 kvadratnih metara kao prostor u kojem će biti pušačka zona, s tim da se šank ne može nalaziti u zoni gdje se upotrebljava duhan.

Iz nepušačkog u pušački dio ne smije biti direktan prolaz te ti prostori moraju biti razdvojeni.

"Kada pričamo o ljetnim baštama, ne smiju biti zatvorene sa svim stranama. To moraju biti prozračni prostori otvoreni sa najmanje dvije prozračne strane i ne smiju imati krov", objašnjava Marčinko.

Kada je riječ o bezdimnim duhanskim proizvodima, oni su dozvoljeni u javnim zatvorenim prostorima.

Istakao je da je do ove stavke došlo amandmanima na zakon kroz Parlamentarnu skupštinu te je zbog toga dozvoljena upotreba ove vrste proizvoda.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak rekla je da je ova ustanova aktivno učestvovala u pripremi zakona, kao i podzakonskim aktima.

"Veoma često smo na ovom mjestu ukazivali na značaj potrebe donošenja ovog zakona i podzakonskih akata u smislu dugoročne zaštite stanovnika u smislu izloženosti duhanskom dimu. Također podsjećam da BiH spada u zemlje sa visokim procentom pušača u svim dobnim skupinama", rekla je.

Motivisanje na prestanak pušenja

Dodala je da Zavod očekuje da se pušači motivišu na prestanak pušenja te da se promoviše prostor bez duhanskog dima.

Podsjetila je da je duhanski dim glavni uzrok zagađenosti zraka u zatvorenom prostoru.

"Provedba ovog Pravilnika za sve nas nosi određene odgovornosti i izbore. Za fizička i pravna lica koji su predmet izuzeća od zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima u skladu sa ovim Pravilnikom to znači poštovanje odredbi Pravilnika i izbori koji ni na koji način ne ugrožava poslovanje", rekla je.

Poručuje da u trenutku kada na tržištu imamo plasiranje novih duhanskih proizvoda iz Zavoda podsjećaju da nema nerizičnih duhanskih proizvoda i da ne postoji nerizična koncentracija sastojaka u proizvodu za pušenje.

Izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić kazala je da su prostori za pušenje u ugostiteljskim objektima posljedica amandmana u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Mi smo se zaista potrudili da te uslove za izgradnju soba kreiramo sa najboljim praksama u regionu, međutim danas možemo vidjeti da dosta zemalja u regionu zabranjuju sobe za pušenje", navela je Čekrić.

PROI trenutno sakuplja informacije o pitanjima i nejasnoćama javnosti te će uskoro implementirati novu fazu informativne kampanje.

Vlasnica jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta u kojem je zabranjeno pušenje Maja Pilav kazala je da radi u objektu "Zdravo" u kojem je od osnivanja zabranjeno pušenje cigareta.

"To je naša politika od osnivanja iz razloga što je to u skladu sa našim vrijednostima. To jednostavno nije zdravo. Želimo našim gostima pružiti ugodnu atmosferu, oazu bez duhanskog dima. Naišli smo na pozitivne reakcije i imamo goste zahvaljujući tome, budući da upravo iz tog razloga dolaze u naš objekat", kazala je Pilav.