Insistiraju na krivici
231

Ambasada SAD: Klub Bošnjaka blokira Dom naroda sakupljajući jeftine poene, lažni su branioci

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon odgovora Stranke demokratske akcije (SDA) na kritike Sjedinjenih Američkih Država zbog, kako oni tvrde, blokade Doma naroda BiH Kluba Bošnjaka, Ambasada SAD izdala je saopćenje u kojem se pojašnjava stav ove države o Ustavnom sudu BiH i trenutnoj situaciji.

"Sjedinjene Države bile su jedan od najjačih branilaca Suda, posebno unutar međunarodne zajednice. Snažno smo se usprotivili uklanjanju trojice međunarodnih sudija iz Suda, kao i uvođenju etničkog glasanja u procese donošenja odluka Suda. Još uvijek je tako i to smo jasno dali do znanja i privatno i javno. Razumijemo srž problema kada je u pitanju Ustavni sud BiH i razumijemo da su napadi na funkcionalnost države, s koje god strane dolazili, neodgovorni i opasni. Nekada je to shvatao i vrh SDA", navodi se u saopćenju.

Američka ambasada dalje pojašnjava da se njihovo razočaranje odnosi na cijeli bošnjački klub, kojeg predvodi SDA.

"Naša izjava od 9. oktobra bila je jasna da se razočarenje SAD-a odnosi i na cijeli bošnjački klub, koji predvodi SDA. Izričito smo spomenuli SDA jer je SDA, kako sami rado podsjećaju svakoga, najveća bošnjačka stranka u BiH, te jer je jedan od njenih delegata u Domu naroda predsjedavajući bošnjačkog kluba u tom tijelu. Ipak, ako SDA želi dodatno pojašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država, rado ćemo pojasniti: delegati Kluba Bošnjaka – oni iz SDA, DF, SBiH i NiP – ponijeli su se neodgovorno, a da budemo savršeno jasni, njihovo ponašanje – blokada institucija na državnom nivou – je antidejtonsko. Sjedinjene Države su na to ukazivale i u prošlosti kada su se drugi ponašali slično. Bošnjački klub u Domu naroda ne može se provući sa antidejtonskim ponašanjem zbog etničke pripadnosti svojih članova", dodaje se u odgovoru ambasade.

Ambasada SAD dalje ukazuje na, kako oni tvrde, pogrešnu interpretaciju zakonodavnog procesa koju je SDA iznijela, ističući da zakon koji predlaže SDS ne može postati zakon samo ako ga usvoji Dom naroda.

"Nažalost, smatramo da je potrebno razjasniti zakonodavni proces Parlamentarne skupštine BiH jer izjava SDA otvara vrata neugodnoj ideji da bi zakon koji je predložio SDS mogao postati zakon ako ga usvoji Dom naroda. SDA i njeni saveznici u bošnjačkom klubu znaju da to nije istina. Zakon koji usvoji Dom naroda mora naknadno usvojiti i Zastupnički dom. Ne postoji većina u Zastupničkom domu za zakon koji predlaže SDS, a kamoli potrebna većina među delegatima Zastupničkog doma iz Federacije BiH koja je takođe potrebna za njegovo usvajanje. Opet, članovi bošnjačkog kluba u Domu naroda to znaju. Iskreno, sumnjamo da je i SDS sve to znala kada je predlagala zakon, ali je nastavila jer je željela skupiti političke poene kod svojih birača. Sam akt je, otvoreno rečeno, bio mrtav već u startu", poručuju iz ambasade SAD-a.

S obzirom na to, Ambasada SAD-a postavlja pitanje šta zapravo brani bošnjački klub ako nema realne prijetnje da SDS-ov prijedlog postane zakon.

"Postavlja se pitanje od čega se zapravo brani bošnjački klub, ako nema izgleda da SDS-ov prijedlog ikada postane zakon? Svakako ne od antidržavnih političkih snaga kojih se SDA, kako tvrdi, boji jer u ovom slučaju te snage nemaju moć da usvoje zakon. Smiješna je tvrdnja SDA da je preopasno uopšte raspravljati o ovom zakonu. Zakonodavna tijela u demokratijama diljem svijeta cijelo vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih. Jasno je šta SDA radi. SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH i njenih institucija na državnom nivou od, u ovom slučaju, fantomske prijetnje", smatraju u ambasadi SAD-a.

U saopćenju se zaključuje da je cijena ove blokade visoka, jer sprječava rad na ključnim zakonodavnim reformama vezanim za EU integracije.

"Cijena ciničnog trika bošnjačkog kluba je sprječavanje redovnog zakonodavnog rada u trenutku kada ova zemlja ima ogroman program zakonodavnih reformi povezanih s EU koje mora usvojiti. To je već dovoljno loše, ali nije najgore. Ova grupa se odlučila predstaviti kao branilac BiH i njenih institucija dok im nanosi štetu, što je vratolomija koja upravo osnažuje snage usmjerene protiv BiH. Nismo iznenađeni kada se stranke i političari koji žele razgraditi BiH uključe u aktivnosti koje podrivaju institucije BiH, ali je šokantno i žalosno kada se stranka i političari koji tvrde da im je glavni prioritet osigurati budućnost BiH upuštaju u antidejtonsko ponašanje", zaključuje se u odgovoru Američke ambasade.

Podsjećamo, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je razočaranje zbog odluke Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predvođenog Strankom demokratske akcije (SDA), da, kako oni navode, blokira rad ovog zakonodavnog tijela.

Klub Bošnjaka u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čine pored SDA-ovih Šefika Džaferovića i Safeta Softića, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH), te Kemal Ademović (NiP) koji je zamjenik Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Uprkos pripadnosti različitim strankama Klub Bošnjaka je uvijek imao jedinstven stav kada je riječ o mogućem preglasavanju i pitanjima koja se tiču Ustava BiH.