Svečanost u Sarajevu
39

Ambasador Kine Ji Ping: Naši odnosi sa Bosnom i Hercegovinom stalno jačaju

SRNA
Ji Ping (Foto: T. S./Klix.ba)
Ji Ping (Foto: T. S./Klix.ba)
Odnosi Kine i BiH stalno jačaju bilježeći plodonosnu praktičnu saradnju i sve jače političko povjerenje, rekao je večeras kineski ambasador u BiH Ji Ping na prijemu u Sarajevu povodom obilježavanja 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

"Stalni napredak je ostvaren na polju transporta, energetike, zdravstvu i poljoprivredi, što je svakako doprinijelo ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja 2030", rekao je Ji obraćajući se zvanicama na prijemu, podsjećajući da se u ovoj godini obilježava 10 godina od predlaganja inicijative "Pojas i put".

Ji je izrazio posebno zadovoljstvo što su odnosi i prijateljstvo dvije zemlje jačali i tokom pandemije koronavirusa, a u međuvremenu su ti odnosi izdržali test promjene u previrućoj međunarodnoj situciji, te zahvalio zvaničnicima koje podržavaju prijateljstvo BiH i Kine.

"Kineski narod je prije 74 godine ostvario nezavisnost i oslobođenje zemlje, nakon duge borbe pod rukovodstvom Komunističke partije Kine, te utrli put socijalizma sa kineskim karakteristikama. Danas je Kina izgradila prosperitetno društvo u svim aspektima", rekao je Ji.

On je izrazio uvjerenje u svijetlu budućnost Kine, ističući ekonomske podatke da je ta zemlja u prvoj polovini ove godine održala momentum stalnog rasta i zabilježila rast BDP-a 5,5 posto.

Kineski ambasador je ukazao na nedavna predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda u smislu jačanja doprinosa Kine u svjetskoj ekonomiji.

"Kina je otvorena prema svijetu i spremni smo raditi sa svim zemljama kako bismo postigli sveobuhvatni ekonomski oporavak što prije", rekao je ambasador.

Kinezi obilježavaju 1. oktobar kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u građanskom ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Tse Tung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Ovaj dan je zvanično proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949. godine od Narodne političke konsultativne konferencije Kine, koja je u to vrijeme vršila funkciju ustavotvorne skupštine.