Manipulisao emocijama
75

Ambasador UAE nagrađen za dvoličnost, primio orden od Vučića zbog neglasanja za Rezoluciju o genocidu

F. H.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je predstavnike zemalja koje nisu glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a posebnu pažnju je poklonio ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Abushahabu, čija je dvoličnost posebno istaknuta.
"U svijetu diplomatije, iskreni i čvrsti prijateljski odnosi između zemalja su rijetki, iako često igraju ključnu ulogu u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i uzajamnog napretka. Naša mala zemlja ponosna je na ovakvo prijateljstvo koje je tokom godina iskovala sa UAE, uz posebnu zahvalnost na ličnom doprinosu šeika Mohamed bin Zayed čiji lični pečat razvoju naših sveukupnih odnosa predstavlja paradigmu i putokaz njihovog daljeg rasta i jačanja. Zato danas imam veliku čast i privilegiju da odlikujem ambasadora UAE pri UN za izuzetne zasluge u učvršćivanju partnerstva između naših naroda. Ovo priznanje nije samo simbolično, već odražava značaj koji Srbija pridaje dubokim i trajnim vezama sa UAE, čijem njegovanju ostaje iskreno posvećena", napisao je Vučić.

Dalje je naveo da je ambasador UAE pri UN-u kroz svoju posvećenost i rad, značajno doprinio izgradnji novih mostova između kultura i naroda, što je od suštinske važnosti i za uticaj i pozicioniranje srpske diplomatije u regionu i na globalnoj sceni.

Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave drugog stepena stalnom predstavniku Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN-u Muhamedu Isi Abushahabu.

Podsjećamo, u jednoj od najsramotnijih predstava prilikom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Mohamed Abushahaba je održao "emotivni govor" u kojem se čak usudio uzeti u usta i ime najmlađe žrtve genocida u Srebrenici.

Abushahab je svoje izlaganje počeo podsjećanjem na najmlađu žrtvu genocida, bebu koja je 2012. godine pronađena u masovnoj grobnici, a kojoj je majka dala ime Fatima kako nišan ne bi bio bez natpisa na dženazi 2013. godine. Beba Fatima Muhić je ujedno i najmlađa žrtva genocida, a sahranjena je kraj mezara oca i amdiža.

"Ono što se desilo u Srebrenici je genocid, ovo je utvrđena činjenica koju su utvrdili najveći međunarodni sudovi. U balkanskim ratovima, genocid u Srebrenici je dobro dokumentovan i služi kao podsjetnik horora koje nijedna zajednica ne treba da pretrpi. Riječima i djelom smo uvijek stajali uz našu braće i sestre koji su se suočili sa nezamislivim hororima u BiH", kazao je Abushahab.

Dakle Abushahab je nakon što je zloupotrijebio ime žrtve genocida, a nije glasao za Rezoluciju, naravno što je bila državna, a ne njegova lična odluka, sada primio i priznanje iz Srbije za taj svoj potez.

Iako su navedeni širi razlozi, jasno je da je povod za odlikovanje Abushahaba bio upravo glasanje povodom Rezolucije o genocidu o Srebrenici jer je upravo to i kazao Aleksandar Vučić nakon dolaska u New York.

"Vidim da su neki poludjeli zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar i naš unutrašnji akt", rekao je Vučić 23. septembra novinarima u New Yorku uoči 79. zasjedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda.