BiH nije sama
12

Ambasadori država članica EU i komandant EUFOR-a posjetili Jablanicu

A. Ku.
Foto: Delegacija EU u BiH
Foto: Delegacija EU u BiH
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Luigi Soreca, komandant EUFOR-a general-major László Sticz te ambasadori Hrvatske i Slovenije u BiH posjetili su danas Jablanicu kako bi izrazili solidarnost sa zajednicama pogođenim poplavama.

U Jablanici se delegacija sastala sa načelnikom Damirom Šabanovićem, timovima za hitne intervencije iz BiH, međunarodnim timovima koji su stigli u okviru Mehanizma civilne zaštite EU (EUCPM), kao i stanovnicima pogođenim poplavama, naglašavajući opredijeljenost EU i njenih država članica da pruže podršku u kritičnom trenutku.

Delegacija je naglasila važnost EUCPM-a kao okvira za hitno djelovanje koji se aktivira kada je članicama potrebna pomoć.

"Ovdje sam u Jablanici sa komandantom EUFOR-a i ambasadorima Hrvatske i Slovenije da naglasim jednu ključnu poruku – EU i njene države članice stoje uz Bosnu i Hercegovinu dok se suočava sa katastrofalnim poplavama. Niste sami. Brzi dolazak spasilačkih timova u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu pokazuje solidarnost na djelu. Zajedno ćemo osigurati da Bosna i Hercegovina dobije potrebnu podršku", rekao je ambasador Soreca.

Bosna i Hercegovina je u večernjim satima 05. oktobra aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM).

Za manje od 24 sata u Bosnu i Hercegovinu su počeli pristizati spasilački timovi i osnovne potrepštine kojima koordinira Evropski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC).

Timovi iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije su na terenu u pogođenim područjima, a 12 članica EUCPM-a šalje ili su ponudile svoju pomoć.

Službenik ERCC-a stigao je u Sarajevo kako bi koordinirao rad timova EUCPM-a na terenu i uspostavio vezu sa nadležnim organima BiH, uz podršku Delegacije EU u BiH.

EU i njene države članice, zajedno sa EUFOR-om i članovima EUCPM-a nastavit će pružati podršku lokalnim vlastima u BiH u ovom kritičnom trenutku.