Odgovorno poslovanje
0

AmCham BiH pokreće inicijativu za podršku najranjivijim grupama

A. Ku.
Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) danas je u Banjoj Luci predstavila inicijativu za prikupljanje sredstava u sklopu priprema za tradicionalnu gala večeru, koja okuplja poslovnu zajednicu s ciljem pružanja podrške najugroženijim članovima društva.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika kompanija na današnjem događaju.

"Društveno odgovorno poslovanje nije novina u našoj zemlji, već važan aspekt koji doprinosi razvoju zajednice. I danas bilježimo veliki odziv. Društveno odgovorno poslovanje nije nepoznanica ni našoj organizaciji. Prije dvije godine smo proslavili 20 godina društveno odgovornog djelovanja u kojem je učestvovao veliki broj privrednika iz cijele BiH", naglasio je Hamzić.

Kampanja prikupljanja sredstava otvorena je do 10. novembra 2024. godine. U tom periodu kompanije iz cijele Bosne i Hercegovine imaju priliku učestvovati u ovoj humanitarnoj akciji i donirati sredstva za osam odabranih udruženja koja pomažu najranjivije grupe.

Među organizacijama koje će primiti donaciju je Udruženje Iskra iz Banja Luke, koje pruža psihosocijalnu pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

"Podrška AmChama nam mnogo znači, jer uz dodatna sredstva možemo uključiti više porodica u naše godišnje rehabilitacijske kampove", istaknula je Tatjana Stojičić, predsjednica Upravnog odbora.

Udruženje roditelja i djece s poteškoćama u razvoju "Vedri osmijeh" iz Mostara, koja više od 20 godina pruža podršku osobama s invaliditetom, također će biti dio ove kampanje.

Odnedavno nude i uslugu kućne njege, prvu te vrste u Hercegovini.

"Mi volimo reći da ne daruje onaj ko ima, već onaj ko ima srce puno ljubavi. Ovo je priča o ljudima s visokom razinom društvene odgovornosti, a nama će ova sredstva mnogo značiti u svakodnevnom radu", objasnila je Danijela Kegelj, predsjednica Upravnog odbora.

Organizacije, čiji će rad biti podržan prikupljenim sredstvima, su: Udruženje ISKRA (Banja Luka), Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales (Mostar), Udruženje PIPOL (Tuzla), Prijateljska kuća (Doboj), SOS Dječija sela BiH (Sarajevo i Gračanica), Srce za djecu oboljelu od raka (Sarajevo) i Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" (Mostar).