Prelomni izbori
165

Amer Obradović: Poduzeti sve da se utvrde umrli na biračkim spiskovima za Mostar

A. D.
Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović pozvao je nadležne institucije, organizacije civilnog društva, neformalne grupe građana, te građane i građanke Mostara da poduzmu korake kako bi se utvrdili umrli na biračkim spiskovima.

"Izvodi iz Privremenog biračkog spiska moraju biti izloženi u centrima za birački spisak, mjesnim zajednicama i oglasnim pločama grada, kako bi građani mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu ovih podataka kod nadležnih tijela. Pozivam građane da se jave, ukoliko smatraju da lokalna zajednica u Mostaru ne poštuje ovu obavezu", kazao je zastupnik Obradović.

Obradović napominje da je neophodno da prilikom prijave navedene činjenice o postojanju umrle osobe u evidenciji Privremenog biračkog spiska, centru za birački spisak građani dostave i raspoloživi dokument o navedenoj činjenici.

"Mostar čeka ove izbore već 12 godina. 100.457 građana je na biračkom spisku. Ne smijemo dozvoliti da nas prevare i glasaju umjesto naših umrlih ili naših ljudi koji trenutno ne borave tu. Pozovite svoje sugrađane u dijaspori da se registruju za glasanje putem pošte. Ako u Stocu sa 10 puta manjim biračkim tijelom imamo barem 500 glasova iz dijaspore na izborima, i u Mostaru ih mora ove godine biti barem 5.000. Ovo su prelomni izbori za grad na Neretvi, svi moramo pomoći," zaključio je Obradović.