Otvaraju se mnoga pitanja
1

Američka ambasada u BiH: Zabrinjavaju izvještaji o Rusima koji su u RS-u obučavali za nerede u Moldaviji

N. V.
Akcija moldavske policije iz 16.10.2024.
Akcija moldavske policije iz 16.10.2024.
Izvještaj moldavske policije o potencijalnim vojnim kampovima na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji uzdrmali su ovdašnje stanovništvo, ali i političare i sigurnosne agencije. Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je izvještaje o postojanju takvih kampova u Republici Srpskoj ocijenila zabrinjavajućim.
Prve izvještaje o kampovima, povezanim s obučavanjem mladih za izazivanje nereda u Moldaviji, objavila je policija i obavještajna služba te zemlje. Takve navode provjerava i obavještajna služba Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da Moldavci tvrde kako su ove skupine djelovale i na prostoru BiH.

Ministar sigurnosti u BiH Nenad Nešić tvrdi da takve grupe nisu obučavane u našoj državi, dok delegat u Domu naroda BiH Ilija Cvitanović kaže da nisu postojali kampovi, ali da jesu boravile sumnjive osobe. Prema informacijama Klix.ba, riječ je o sedam ruskih državljana, koji su u periodu od dva i po mjeseca u prekidima obučavali ljude, vjerovatno za pravljenje političkih nereda u Moldaviji.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa poručila da zabrinjavaju navodi o postojanju vojnih skupina u RS-u i da ih je potrebno detaljno istražiti.

"Izvještaji da su Rusi, povezani s privatnim vojnim skupinama, upravljali kampom u Republici Srpskoj (RS) kako bi obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u drugoj zemlji kandidatkinji za članstvo u EU duboko su uznemiravajući. Postojanje tog kampa trebalo bi detaljno istražiti, a osobe odgovorne za omogućavanje ovakvih aktivnosti trebale bi biti pozvane na odgovornost", kazali su.

Oni također naglašavaju da izvještaji pokazuju u kojem pravcu se kreće politika RS-a.

"Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj 'evropskoj orijentaciji' koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH", zaključili su.