Imenovanja do kraja 2024?
8

Američka ambasada za Klix.ba: Podržavamo ponavljanje konkursa za Federalni USKOK

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine jučer nije imenovalo ni tužioce u Federalno tužilaštvo niti zamjenika glavnog tužioca FBiH koji bi vodio poseban odjel za suzbijanje korupcije, tzv. Federalni USKOK.

Od tri kandidata za posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja nijedan nije dobio podršku. Glasalo se između Ćaizima Serhatlića, Ivane Petković i Pave Radoša.

Povodom ovog razvoja događaja zatražili smo komentar od Ambasade SAD-a u BiH koja je insistirala da konačnom formiranju posebnog odjela u Tužilaštvu FBiH i imenovanju tužioca koji će voditi taj posebni odjel za suzbijanje kriminala i korupcije. Iz Ureda za odnose s javnošću kažu da aposlutno podržavaju odluku VSTV-a da umjesto kandidata s postojeće liste ponove konkursnu proceduru.

"Odluka VSTV-a da ponovi konkursnu proceduru, umjesto da imenuje kandidate sa postojeće liste, ispravna je i ima našu podršku. Nastavljamo pružati podršku VSTV za brzo uspostavljanje novog odjela suda i tužilaštva, međutim to ne smije biti na uštrb zapošljavanja najkompetentnijeg mogućeg osoblja u novim institucijama", naglašavaju iz Ambasade SAD-a.

Poručuju da će proširivanje baze kandidata omogućiti da najkvalificiraniji suci i tužitelji budu razmotreni za ove ključne pozicije čime će se potaknuti pozitivni, dugoročni rezultati posebnih odjela.

"Pozivamo VSTV da konkursni proces postavi kao prioritet i minimizira kašnjenja. Ostajemo posvećeni pružanju dugoročne podrške ovoj inicijativi s ciljem da se posebni odjeli uspostave i popune do kraja godine", zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, u decembru 2023. godine raspisan je konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.

Federalni premijer Nermin Nikšić u julu prošle godine najavio je prve korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga "federalnim USKOK-om". Riječ je, dakle, o posebnom odjelu Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim bitnosti da odjel bude formiran do kraja godine, mnogo bitnija stavka je ko će sjesti na mjesto posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.