Za 2023. godinu
40

Američki izvještaj o vjerskim slobodama u BiH: Izdvojili i poruku Amiru Grossu Kabiriju

B. R.
State Department objavio međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama u 2023. (Foto: Shutterstock)
State Department objavio međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama u 2023. (Foto: Shutterstock)
Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (State Department) je objavilo međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama za 2023. godinu, a u kojem je i dio posvećen Bosni i Hercegovini.

Na samom početku su se pozvali na godišnji izvještaj Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da je Vlada Republike Srpske nastavila koristiti pravoslavne simbole i ikonografiju te obilježavati blagdane u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima. Napomenuli su da se time pokazuje naklonost Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ukazali su da vjerski predstavnici muslimana u Bosni i Hercegovini primjećuju antimuslimansku retoriku predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD).

Podsjetili su da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još nije napravilo pomak ka sklapanju ugovora s Islamskom zajednicom te da se vjerske zajednice žale na nedostatak zakona o restituciji kojim bi im se vratila nacionalizirana imovina.

State Department je naglasio da manjinskim zajednicama, među kojima su Jevreji i Romi, još nije omogućeno da se kandiduju za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Primijetili su da je nastavljena diskriminacija svake vjerske zajednice tamo gdje je ona manjina u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu su istakli nastavak obilježavanja dana RS-a 9. januara, za koji su naveli da je neustavan praznik.

U izvještaju je naglašeno i to da su vlasti Mostara promijenile nazive šest ulica koje su ranije nazvane po ustašama. Izdvojili su navode da se pojedine vjerske službe koriste kao podrška radikalnim pokretima, među kojima Ravnogorski pokret koji se okuplja u Višegradu. Izdvojili su još jedan događaj u Višegradu.

"Navijači srbijanskog nogometnog kluba Crvena zvezda su 9. januara na višegradskom mostu Mehmeda paše Sokolovića, mjesta na kojem su Srbi ubili mnoge Bošnjake muslimane, proslavili godišnjicu nezakonitog proglašenja RS-a", dodaju.

Istakli su pisanje medija da je grupa od 200 navijača nogometnog kluba Čelik držala veliki transparent s antisemitskom porukom, vrijeđajući potpredsjednika Zrinjskog, Izraelca Amira Grossa Kabirija. Na transparentu je bilo ispisano: "Džaba vam titule i mjesta prva kad si židovska k***a".