Sankcije i realnost
106

Američko stezanje obruča oko Milorada Dodika: Pljačka građane, ugrožava im sigurnost i koruptivan je

S. H.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Sjedinjene Američke Države (SAD) jučer su objavile nove finansijske sankcije za firme i osobe povezane s Miloradom Dodikom i njegovom porodicom.

To je nastavak svojevrsnog stezanja obruča u cilju suzbijanja političkih zloupotreba i zloupotrebe vlasti zarad stjecanja privatne ili porodične finansijske koristi.

To je suština obrazloženja uvedenih sankcija za dvije osobe (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) te čak sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik. Kompanije koje su sankcionisane su: Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010.

"Dodik je iskoristio svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije koje su povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati region i prijete euro-atlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Države nastaviće koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i pozivati na odgovornost pojedince zbog njihovog djelovanja. Pojedinci ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa ovim pojedincima i subjektima koji su danas sankcionisani i sebe izlažu riziku sankcionisanja", istakla je Američka ambasada.

Među razlozima za uvođenje sankcija je istaknuto da Dodik pljačka građane, koruptivan je te ugrožava sigurnost stalnim prijetnjama o otcjepljenju entiteta, čime potkopava institucije BiH.

Suština posljednjih sankcija je da je porodica Dodik razvila cijelu mrežu povezanih kompanija preko kojih se izvlači javni novac na tenderima. Tako nakon mnogo godina od suhoparnih sankcija, koje se ogledaju u blokiranju imovine u SAD-u, a koju većina sankcionisanih i nema u toj državi, sada sankcije postaju bolnije jer se direktno odnose na kompanije, pojedincima i kompanijama su blokirani računi, čime im se suzbija prostor za nastavak djelovanja.

Amerikanci ističu da je spomenuta Dodikova mreža često vršila prestruktuiranje korporativnog vlasništva kako bi sakrila upletenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije.

Šta je politička realnost u BiH

Uprkos sankcijama, koje će neminovno imati dugoročnog odijeka na djelovanje takve politike Milorada Dodika i njegove mreže, stranka koju vodi, SNSD je još uvijek dominantna u BiH. U entitetu RS imaju apsolutnu vlast, a raniej sankcije čak su oslabile najveću opozicionu stranku u RS-u SDS, koja će na izbore u oktobru morati izaći pod drugim imenom.

Činjenica je da se Dodiku sudi zbog nepoštivanja visokog predstavnika, kao i to da je uprkos usvojenom entitetskom izbornom zakonu (koji je na Ustavnom sudu RS-a) pristao na izborna pravila koja je namentuo visoki predstavnik Christian Schmidt, iako je prijetio da na to nikada neće pristati.

U međuvremenu je Dodik pojačao secesionističku retoriku i fokus preusmjerio na uvezivanje sa Srbijom, što je posebno naglašeno na tzv. svesrpskom saboru održanom u Beogradu 8. juna.

Drugim riječima, uprkos sankcijama koje Dodika i njegovu politiku neminovno pogađaju, on je i dalje moćan na terenu. I dalje kontroliše procese u RS-u, redovan je posjetitelj Vladimira Putina i u kontinuitetu podriva državne institucije. Da paradoks bude veći kao dio državne vlasti na Dodika se računa u procesu ispunjavanja uvjeta Evropske unije za dobijanje datuma o početku pregovora za članstvo.

Zbog Dodikovih ucjena, koje se odnose prije svega na raspodjelu novca BiH nema državnog budžeta za 2024. godinu, a nekoliko važnih zakona je također u ladicama.

Treba podsjetiti da je Dodik prije više od dvadesetak godina na vlast došao uz američku pomoć, a sada ga ta svjetska sila obuzdava finansijskim stezanjem obruča.