Usvojen u Domu naroda
50

Amidžić nezadovoljan strukturom budžeta: Gotovo milijardu KM otići će na plate

V. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić osvrnuo se na usvajanje budžeta u Domu naroda Bosne i Hercegovine te je rekao kako se ponovila ranija praksa da se budžet usvaja sa zakašnjenjem.
Na konferenciji za medije nakon sjednice, Amidžić je rekao kako ovakva procedura za BiH ne predstavlja ništa novo.

"Ovo nije ništa novo. Svega da puta u historiji je budžet usvojen da nismo ušli u privremeno finansiranje. Možemo sada nastaviti s radom. Uz usvajanje budžeta došli smo u situaciju da je operativno 75 miliona KM viška sredstava i da su ona stavljena u funkciju. To stvara pretpostavke za velike infrastrukturne projekte, naročito putnu infrastrukturu i komunikacije", rekao je Amidžić.

Ipak, izrazio je nezadovoljstvo načinom raspodjele sredstava iz budžeta.

"Ne veseli me struktura budžeta. Od milijardu i 355 miliona KM gotovo milijardu odlazi na plate i primanja svih zaposlenih, 200 miliona KM na materijalne troškove, a svega 100 miliona na kapitalne projekte", zaključio je Amidžić.

Predlagač Prijedloga zakona o Budžetu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za je bilo 23, protiv 16 i bez suzdržanih.

Prethodno je nacrt budžeta usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM. Prije dva dana je usvojen i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Uprkos povećanju generalnog budžeta, smanjen je budžet za Ministarstvo odbrane BiH.

Također je budžet smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-i, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.