Pacijenti se žale
23

Analiza stanja u UKC-u Tuzla: Kakva im je zaista oprema i kadar te šta od usluga pružaju pacijentima

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli nalazi se u brojnim problemima, kojima dodatno doprinosi i davno dotrajala oprema. S obzirom da se nalaze u finansijskoj dubiozi, nadležni su izdvojili sredstva za nabavku novih uređaja, ali je sve otežano zbog nepostojanja adekvatnih članova stručne komisije za javne nabavke.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli prije deset mjeseci nalazio se u finansijskoj dubiozi većoj od 92 miliona KM, a u proteklom periodu taj iznos je smanjen za blizu sedam miliona maraka. Iako nadležni, posebno oni sa kantonalnog nivoa, poduzimaju korake u cilju stabilizacije stanja, veliki problemi su i dalje prisutni.

Jedan od njih je i nedostatak adekvatne opreme, a kako su potvrdili iz te zdravstvene ustanove čak 87 posto uređaja i opreme je izamortizovano. U ovom trenutku pacijenti u UKC-u Tuzla nemaju mogućnost podvrgavanja radioterapiji jer su uređaji u kvaru, a dok traje nabavka novog linearnog akceleratora, osobe s onkološkim dijagnozama se šalju u druge centre u BiH.

"Kada je riječ o linearnim akceleratorima, moram kazati da je ta oprema davno zastarjela, a u prethodnom periodu sam učinio sve da spoznamo kako izaći iz problema. U početku smo popravkama dotrajalih uređaja pokušali produžiti njihov vijek, ali u jednom trenutku je to prevazišlo sve mogućnosti", kaže v.d. direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Kantonalna vlada je za nabavku novog uređaja i prateće opreme koja je neophodna za zračenje pacijenata izdvojila sedam i po miliona maraka, a procedura je pokrenuta.

"Ta procedura je u toku, a postoje praktično dva proizvođača koja mogu učestvovati u tenderu. Oni sada postavljaju pitanja, naš tim odgovara i nadam se da ćemo unutar tri do pet mjeseci imati instaliran novi linearni akcelerator, uz popravku starog", dodaje Tulumović.

Kantonalna vlada izdvojila je i okvirno deset miliona KM za nabavku ostale opreme, ali tu postoje problemi i oni se odnose na tendersku proceduru.

"Osoblje koje radi na tenderskim procedurama nije adekvatno educirano. Dakle, nemamo službenika za nabavke te smo donijeli odluku o potpisivanju kratkoročnog ugovora sa službenikom iz Ministarstva zdravstva TK koji će biti član tenderske komisije, a osoblje UKC-a je poslano na edukacije od kojih je troje apliciralo za službeničko mjesto", navodi Tulumović.

U proteklom periodu veći dio javnosti konstantno je ukazivao na problem dugih listi čekanja, a ilustracije radi, pacijenti koji su morali biti podvrgnuti operativnom zahvatu ugradnje proteze kuka, ramena ili koljena čekali su i po godinu dana. Oni koji su bili u prilici, ne čekajući na UKC, operacijama su se podvrgli u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Na klinikama u kojima postoje duge liste čekanja, otvorili smo prostor na način da kolege rade i subotom, a da će za to biti posebno stimulirani. To smo posebno uradili za dječiju populaciju jer se na magnetnoj rezonanci čekalo izuzetno dugo. Također, na ortopediji je plan da liste čekanja smanjimo uvođenjem rada operativnih zahvata subotom, a značajno je urađeno u Klinici za interne bolesti, što očekujemo i u Klinici za očne bolesti", nastavlja Tulumović.

A pored dotrajale opreme, do dugih listi čekanja doveo je i odliv kadra u penziju, ali i na rad u druge zdravstvene ustanove, posebno one koji se nalaze u privatnom vlasništvu. Tulumović sada navodi da je trend odlaska ljekara u većoj mjeri zaustavljen.

"U prethodnom periodu mi smo vratili sedam ljekara koji su vrsni specijalisti, kako bismo popravili strukturu. Smatram da svi ljudi koji zavrijede penziju, sa 65 godina trebaju ići u penziju, a da na njihovo mjesto dolaze mlađi i educirani ljudi. S tim u vezi, mi smo završili konkurs za 52 specijalizacije i odmah smo krenuli prema nadležnima za dobijanje odobrenja za iduću godinu", kaže v.d. direktora tuzlanskog UKC-a.

Ocjenjujući trenutno stanje zadovoljavajućim, u kontekstu kadra evidentiran je jedan probem koji se odnosi na podatak da u UKC-u Tuzla trenutno postoje 82 ljekara opće prakse koji su na stažiranju, a kao takve ih statut ne prepoznaje. Taj problem, kako je naglasio Tulumović, pokušavaju sa pravnom službom riješiti.

Povodom stanja u tuzlanskom UKC-u vanredno je zasjedala i kantonalna vlada, a premijer Irfan Halilagić ističe da će ovaj nivo vlasti nastavljati pružati potporu navedenoj zdravstvenoj ustanovi, u skladu sa svojim mogućnostima.

"Uslov je da se u UKC-u Tuzla spreme korjenite promjene koje su zaista potrebne. U proteklih godinu dana menadžment je duboko ušao u problematiku. Trusno političko tlo i promjene koje smo imali u proteklih deset godina zasigurno su najveće posljedice ostavile po UKC, koji je nekada bio brend Tuzlanskog kantona. Sada smo odlučni da taj status vratimo i mislim da na dobrom putu jer investicije koje sada imamo su najveće unazad 14 godina", naglasio je Halilagić.

Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Pored Tuzlanskog kantona u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli zdravstvene usluge dobijaju i pacijenti iz Brčko distrikta te veći dio onih sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj.

Očekivanja su da bi stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi moglo biti potpuno stabilizirano za pet godina. Čelnici zdravstvene ustanove sada očekuju i veći angžman federalne vlade koja im ne puža dovoljnu potporu.