Kratka posjeta
312

Andrej Plenković: Tuzla je veoma bitna za Hrvate koji žive u BiH

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini danas je stigao i u Tuzlu gdje se, između ostalog, sastao s članovima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruženja Tuzlanskog kantona, ali i predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, ekonomskog i kulturnog života.

Posjetu ovom gradu hrvatski premijer je započeo obilaskom gradilišta Katoličkog kulturnog centra "Sveti Franjo" koji bi uskoro trebao i zvanično biti otvoren, a za njegov nastanak značajna sredstva izdvojila je upravo Vlada Hrvatske.

Nakon obilaska gradilišta gdje ga je dočekao tuzlanski gvardijan fra Mario Divković, Plenković je krenuo put školskog "etno kutka" Katoličkog školskog centra gdje se susreo s članovima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruženja TK, predstavnicima Hrvata iz raznih društvenih sfera, a potom i generalnim konzulom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Bandićem.

"Ovo je važan dio BiH za cijelu zemlju u ekonomskom pogledu, ali je bitan i za Hrvate koji ovdje žive, odnosno njih skoro 24.000. Ovdje imamo naš generalni konzulat koji nam daje jednu redovnu sliku o ukupnom stanju u ovom dijelu BiH, ali i o položaju Hrvata", kazao je Plenković.

Na upit zbog čega se nije sastao sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti, hrvatski premijer je kazao:

"Mi smo u jednoj kraćoj posjeti Tuzli, Žepču i Orašju i s obzirom da se dosad još nijedan hrvatski premijer nije susreo sa udruženjima Hrvata koji ovdje žive, ovom prilikom smo napravili ovu koncepciju. Iduća posjeta bit će prilika za širi i duži boravak."

Kada je riječ o konkretnoj pomoći Hrvatima u BiH, Plenković je podsjetio da je u prošloj i ovoj godini Hrvatska izdvojila nekoliko miliona kuna.

"S takvim sredstvima činimo napor da se prije svega ovaj centar, a potom i školski i obrazovni sistem unaprijede i na takav način omogućimo bolji i učinkovitiji razvoj naših ljudi u ovom dijelu BiH", dodao je Plenković.

Uz Plenkovića su bili državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, kao i hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je ovom prilikom izrazio zahvalnost svima onima koji pomažu da BiH doživi svoju stabilnost te ostvari i realizira svoje euroatlanski put.

"Pozivam sve one koji ovo slušaju (čitaju, op.a.) u BiH da mi zajedno gradimo preduslove, a da imamo dovoljno prijatelja u Hrvatskoj i u Evropskoj uniji kako bi nam taj put olakšali. Najbolji primjer za to je šesti po redu dolazak predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH. I ja ga pozivam da možda neke nesmotrene izjave koje mi u BiH napravimo, ne budu demotivirajuće za naredne dolaske", izjavio je Čović.

U okviru jednodnevne radne posjete našoj zemlji, Plenković je posjetio i Žepče gdje se, između ostalog sastao s načelnikom ove općine Matom Zovkom, a nakon Tuzle otputovao je u Orašje gdje će prisustvovati svečanom otvorenju Festivala Dani hrvatskog filma koji se ove godine održavaju 22. put.