Otkrio Zelenski
70

Antony Blinken s američkim ministrom odbrane sutra dolazi u Kijev

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je večeras da će američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin sutra posjetiti Kijev.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da će razgovarati o vrstama oružja koje je Ukrajini potrebno za borbu protiv ruske invazije.

"Sutra dolaze ljudi iz SAD-a. Sastat ću se sa ministrom odbrane i državnim sekretarom, gospodinom Blinkenom. Mislim da ćemo čekati kada će sigurnosne službe dozvoliti predsjedniku SAD-a da dođe i podrži narod Ukrajine", rekao je Zelenski.

Ova posjeta dolazi u jeku nastavka ruske agresije. Vojne snage Rusije nastavile su zračne napade na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje se nalaze posljednji branioci lučkog grada, i pokušavaju upasti u nju, rekao je ukrajinski zvaničnik, dva dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da nema potrebe za tim.

Rusija je danas bombardovala i Odesu, a prijavljeno je najmanje šest smrtnih slučajeva, uključujući jedno novorođenče.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je primjedba ruskog generala da Moskva želi da preuzme kontrolu nad južnom Ukrajinom potvrdila njegovo uvjerenje da nikada nije namjeravala da se zaustavi na istočnoj regiji Donbasa.