Zvanično pušten u rad
193

Atrakcija je stigla u Tuzlu: Prvi građani uživali u vožnji panoramskim točkom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Atrakcija je i zvanično stigla u Tuzlu, a prvi građani danas su uživali u vožnji panoramskim točkom. Na samom vrhu, sa visine od 22 metra, imali su priliku pružiti pogled na suncem okupani grad soli.
U cilju dodatnog obogaćivanja proljetne sezone, nadležni u Tuzli su omogućili prvo instaliranje panoramskog točka u Bosni i Hercegovini. I prije nego je zvanično počela sa radom, ova instalacija privukla je veliku pažnju građana.

"Danas svim građanima i posjetiteljima grada predstavljamo ovu jedinstvenu turističku atrakciju. Raduje nas da smo je u gradu soli ugostili te da ovo proljeće u Tuzli ukrašavamo na jedinstven način. U narednih mjesec dana, pored panoramskog točka, u okviru manifestacije proljeće u Tuzli će biti realizirani brojni sadržaji", kazala je direktorica Turističke zajednice Tuzle Amra Jaganjac.

Panoramski točak nesumnjivo je Tuzlu stavio u fokus bh. javnosti, a gradonačelnik Zijad Lugavić ističe da je ova atrakcija posebno bitna u ovoj godini kada se obilježavaju dvije decenije od otvaranja prvog panonskog jezera.

"To je svojevrsni jubilej za Tuzlu, ali i turizam na području grada. S druge strane, još jednom smo pokazali da osim što gradimo povoljan poduzetnički i privredni ambijent te komunalnu infrastrukturu stvaramo i sve moguće preduslove za još kvalitetniji život naših građana", dodao je Lugavić.

Panoramski točak raspolaže sa 18 kabina u koje može stati od tri do pet osoba, a postavljen je u saradnji sa kompanijom Bingo.

Vožnje koje traju između osam i deset minuta nisu besplatne te shodno tome karte za djecu do 10 godina koštaju pet konvertibilnih maraka dok je za odrasle ona tri marke skuplja. Porodična karta na osnovu koje ulazi dvoje odraslih i isto toliko djece košta 25 KM.

"Za sugrađane smo pripremili pogodnost po kojoj mogu ostvariti nižu cijenu ulaznica uz prilaganje računa iz naših trgovina u vrijednosti od 50 KM ili više. Popust se odnosi na ulaznice za odrasle osobe. Također, putem društvenih mreža svakodnevno ćemo dodjeljivati besplatne ulaznce", kazala je Amina Čeliković iz kompanije Bingo.

Nadležni vjeruju da će ova atrakcija u narednim danima privući veliki broj turista u grad, što će doprinijeti dodatnom razvoju ugostiteljskog i hotelijerskog sektora, uz ostale privredne djelatnosti.