Završeni radovi
45

Avijatičarski most u Mostaru otvoren za saobraćaj nakon rekordno brze promjene ležajeva

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Avijatičarski most u Mostaru je ponovno otvoren za saobraćaj nakon što su uprkos kiši i snažnom vjetru uspješno u rekordna tri sata izvedeni radova na zamjeni dotrajalih ležajeva na tom objektu.

Načelnica Odjela za komunalne i inspekcije poslove Grada Mostara Amira Trbonja nam kaže da su radovi bili uspješno okončani u 11 sati što je šest sati prije planiranog roka.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Shodno rješenju o regulaciji saobraćaja, jutros je u osam sati na Avijatičarskom mostu saobraćaj obustavljen. Radovi su se intenzivno odvijali do jedanaest sati. Mijenjala su se dva ležaja na Avijatičarskom mostu i kad su radovi uspješno okončani Most je za saobraćaj ponovno otvoren u 11 sati“, kazala je Trbonja za Klix.ba.

U vrijeme odvijanja radova na Avijatičarskom mostu stvarale su se velike gužve na južnom izlazu iz Mostara, ali srećom su radovi završeni šest sati prije nego što je bilo planirano i saobraćaj je relaksiran u maksimalno kratkom periodu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetimo da javno preduzeće "Komunalno" od Odjela za ekonomiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara dobilo nalog za nabavku i zamjenu gumenih ležajeva zbog dotrajalosti postojećih u skladu s Elaboratom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kako su objasnili iz mostarskog preduzeća radi se o specijaliziranim radovima, prilikom kojih se postojeća konstrukcija mosta morala izdići pomoću hidrauličkih dizalica i zbog toga je bila neophodna potpuna obustava saobraćaja na mostu. Prilikom takvih radova kako su pojasnili ne smije postojati bilo kakvo opterećenje na mostu da ne bi došlo do oštećenja njegove konstrukcije.

J.P.Komunalno d.o.o Mostar je osiguralo svu neophodnu opremu i organiziralo sve pred radnje kako bi se taj posao uspješno izvršio u trajanju od osam do 17 sati tokom današnjeg dana, ali je na oduševljenje mnoguh sudionika saobraćaj izvođenje radova okončana za šest sati ranije od planiranog i saobraćaj se već oko podneva normalizirao.