Čuvanje tradicije
39

Badnji dan u Mostaru: Trubači i bubnjari na gradskim ulicama najavljuju dolazak Božića

G. Š.
Trubači i bubnjari sa svojim instrumentima uz dobro poznate zvuke božićnih pjesama hodajući ulicama Mostara na poseban način građanima čestitaju Badnji dana te nadolazeći blagdan Božić za koji se danas katolici širom svijeta pripremaju.

Iako su mnogi u strci s posljednjim pripremama svojih domova i poklona koje će nakon ponoćke razmijeniti ispod bora sa svojim najmilijima, mnogi su nakratko zastali i kratko predahnuli, te izašli na prozor ili balkon kako bi čuli note truba i bubnjeva.

Inače u Mostaru svake godine trubači prošetaju gradskim ulicama čuvajući tradiciju Badnjeg dana i razvesele Mostarce i njihove goste, ali bez sumnje ostvare i značajnu financijsku korist, jer ih nerijetko oni oduševljeni i nagrade za taj podvig.

Tako veseli trubači u najvećem gradu na Neretvi obilaze sve gradske ulice najavljujući dolazak Božića, te čuvaju tradiciju katoličkih običaja.

Badnji dana u Mostaru će biti obilježen i nizom drugih sadržaja, pa se tako u podne na Rondou očekuje dolazak Djeda mrazova na motorima, koji će počastiti najmlađe građane slatkišima.

Tokom dana su brojni sadržaji u sklopu manifestacije Advent u Mostaru, a u večeras ispred Franjevačke crkve će biti uprizorene žive jaslice, koje će dočarati biblijski događaj svim posjetiocima.

Najsvečanije će biti u ponoć, kad se u svima katoličkim crkvama održava misa ponoćka, kojom se slavi rođenje Isusa Krista, koji je prema biblijskoj predaji došao u liku djeteta da spasi svijet od grijeha.