"Zornić je moj heroj"
54

Bajrović se žalio jer je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv njega, njegov advokat objasnio razloge

I. Sa.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je Tužilaštvo BiH obustavilo istrage protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje", Bajrović je učinio jedan neobičan pravni korak.
Slaven Raguž je podnio ovu prijavu, dok su iz ove ustanove odlučili da se obustavlja kompletna istraga.

Bajrović je oslobođen te je on uložio prigovor na ovu odluku.

Njegov advokat Alen Nakić je pojasnio kako i zašto je došlo do ovoga.

"Tužilaštvo svojom odlukom donosi odluku o obustavi istrage jer nema dokaza da su oni počinili krivično djelo. Onda se na strani dva te obavijesti kaže da njihove izjave ne sadrže uopće takav intezitet opasnosti da bi iz njih proizlazila obilježja krivičnog djela što znači da ono što je prijavljeno Tužilaštvu apsolutno nije krivično djelo", navodi Nakić te dodaje:

"Tužilaštvo BiH je u dnevno-političke svrhe sa pokušajem pravljenja izvjesne ravnoteže na društveno-političkoj sceni BiH otvorilo istragu protiv njih da su počinili, moram biti iskren, jedno grozomorno krivično djelo. Onda kažu da takva izjava ne sadrži intezitet opasnosti da bi iz nje proizilazilo krivično djelo".

Kako je rekao, u tom slučaju se istraga ne bi ni trebala otvoriti.

"A kada u toj istoj obavijesti kažete da je člankom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i pozovete se na međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i vi na tome zasnivate svoju odluku te kažete da je to pravo, da je to sloboda. Ako ste taj pravni propis koristili za obustavu istrage, taj isti ste morali prijaviti kada vam je podnesena prijava. Niste trebali istragu ni otvoriti", smatra on.

Sporna Bajrovićeva rečenica je bila: "Azra Zornić je moj heroj".

"Istragu onda ne obustavljate jer nema dokaza već zato jer prijavljeno djelo nije krivično pa niste ni mogli imati osnov sumnje. Zloupotrijebili ste pravosudni sistem, načinili ste štetu Bajroviću", naveo je Nakić.

Kaže da će se Bajrović služiti svim pravima koja mu po zakonu pripadaju.

"Ljudi su provučeni kroz blato ni radi čega, zato što su Bošnjaci. Ovo što se njima stavljalo na teret nije zločin, a ponajmanje nije uvredljivo i ne predstavlja uvredu bilo koga... Ako je tako, sad ću ja uvrijediti njih i reću 'Azra Zornić je i moj heroj'. Kome smeta, nek me tuži, ona će biti moj heroj dok postoji", zaključio je Nakić za Klix.ba.