U prvoj fazi
244

Banja Luka dobila najveći gradski park sa vještačkim jezerom

D. Be.
U Banjoj Luci je otvorena prva faza najvećeg gradskog parka sa vještačkim jezerom kod tržnog centra Delta planet.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je da je ovaj grad nakon pola vijeka dobio najveći gradski park, koji je četiri puta veći od Parka "Mladen Stojanović".

"Prostire se na nevjerovatnih 180 hiljada metara kvadratnih površine, jedinstven po sadržaju, ljepoti i funkcionalnosti. Zaista prava idila i zelena oaza. Kroz vrijeme će biti sve ljepši i ljepši, jer će da raste i buja drveće i zelenilo", rekao je Stanivuković.

Dodao je da je izgrađeno i prvo vještačko jezero sa pješačkim mostom i vodoskocima, te da su ovo buduće razglednice Banje Luke.

"Ovdje je i najopremljenija teretana na otvorenom, dječije igralište, staze za šetnju, rekreaciju i trčanje, prostor za sunčanje i odmaranje, kafe bar, kao i park za pse. Za svakog ponešto da ovdje uživa. Ovdje imamo i prostor za organizaciju najvećih događaja i koncerata. Dakle, dobili smo mnogo ovim parkom i ovo je osma zelena oaza koju smo uredili u ove protekle četiiri godine", naglasio je Stanivuković.

Naveo je da nakon prve faze radova, naredne godine slijedi druga koja predviđa sam dolazak do Vrbasa i treća, koja obuhvata izgradnju mosta do naselja Borik i dopunjavanje parka drugim sadražajima.

Park se za sada naziva gradskim parkom, a prema riječima Stanivukovića, u narednom periodu razmotriće se prijedlozi za naziv, među kojima i njegov prijedlog da se park nazove po svetitelju Platonu banjalučkom.