Nanesena milionska šteta
34

Banja Luka: Izuzeta dokumentacija o nabavci neupotrebljivih respiratora, Kusturić nije uhapšen

A. Ku.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realiziovali su jučer na području Banje Luke akciju "Luna" zbog sumnjivih nabavki respiratora. Na meti akcije je bio v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) Dejan Kusturić.

Bitno je naglasiti da Kusturić, koji je bio pod kontrolom SIPA-e u trenucima pretresa službenih i privatnih prostorija, ipak nije uhapšen.

SIPA je izuzela obimnu dokumentaciju koja će poslužiti u daljoj istrazi protiv Kusturića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa, čime je oštećen budžet bh. entiteta RS za više od četiri miliona KM.

Portparolka Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je da je izuzeta dokumentacija u fizičkom i elektronskom obliku te će biti predmet dalje analize i vještačenja.

Ova dokumentacija je izuzeta prilikom jučerašnjeg pretresa prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja i privatnih objekata v. d. direktora Fonda, kao i prostorija firme "Medietik" i privatnih objekata bivšeg direktora ove firme.

Kusturić se sumnjiči da je zaključivanjem ugovora, a potom i aneksa ugovora, od firme "Medietik" nabavio 165 respiratora od kojih 85 nije bilo za upotrebu za pacijente, a na ovaj način preduzeće je ostvarilo prihod od oko 12 miliona KM.