Nagrada za znanje
138

Banja Luka uvodi stipendiranje nadarenih učenika u vrijednosti od 5.000 KM

S. Š.
Andrej Krčmar će biti prvi učenik kojeg će Banja Luka stipendirati u okviru Olimpijske stipendije
Andrej Krčmar će biti prvi učenik kojeg će Banja Luka stipendirati u okviru Olimpijske stipendije
Jedna veoma pozitivna vijest koja je ove sedmice učinila Bosnu i Hercegovinu ponosnom državom jeste vijest o osvojenim zlatnim medaljama na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji, a Draško Stanivuković je iz tog razloga predložio jednu novinu koja će potaknuti mlade i nadarene učenike.
Zlatne medalje osvojili su Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje.

Uspjeh banjalučanina Andreja Krčmara potaknuto je gradonačelnika Draška Stanivukovića da predloži jednu novinu.

Naime, Stanivuković je iskoristio priliku i čestitao Krčmaru naglašavajući da je svojim znanjem i trudom Banju Luku učinio ponosnim.

"Uspjeh ovog mladog čovjeka nas obavezuje da uvedemo institut 'Olimpijska stipendija' u iznosu od 5.000 KM koju ćemo dodjeljivati za uspjehe iz oblasti nauke i obrazovanja, a Andrej će biti prvi koji će je ostvariti! Upućujem mu srdačne čestitke i najbolje želje za budućnost! Banja Luka računa na ovako uspješne i perspektivne mlade ljude!", naveo je Stanivuković.

Inače, ovo je 32. put kako BiH učestvuje na IMO, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, te u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju.

I ostali učenici iz BiH su bili fenomenalni: Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo - Adnan Osmić i Naida Gavranović.

U ekipnom plasmanu na ovom takmičenju Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji. Prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto.