Bloger u Tuzli
46

Bećirović i Rešat Taman: Zračna linija Istanbul - Tuzla otvara nove turističke mogućnosti

D. Be.
Rešat Taman je turski specijalista za turističke destinacije i travel blogger koji posljednjih dana boravi u Tuzlanskom kantonu.

Kao djelatnik Turske agencije za promociju i razvoj turizma (Turkish Tourism Promotion and Development Agency - TGA) rado je prihvatio poziv Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja da posjeti i analizira turističke destinacije koje nudi Tuzlanski kanton te se danas susreo s ministrom Denisom Bećirovićem.

"Rešat je stigao nedavno uspostavljenom direktnom linijom iz Istanbula, koja ima za cilj da olakša dolazak turista u naš Kanton i to ne samo iz Turske nego i ostalih dijelova svijeta budući da je aerodrom u Istanbulu jedan od najvažnijih međunarodnih čvorišta i konekcija za mnoge letove širom svijeta koji povezuje letove iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike i nudi veliki broj direktnih letova i konekcija ka mnogim svjetskim destinacijama", započinje ministar Bećirović.

Dolazak Rešata Taman dio je promotivne turističke kampanje koju je ministarstvo započelo prošle godine i koje osim predstavljanja turističkih destinacija težii njihovom unaprjeđivanju. Kao osoba iz struke koja je se bavi strateškim planiranjem i razvojem turističkih destinacija, marketingom i promocijom kulturnih, historijskih i prirodnih bogatstava, Rešat u Tuzlanskom kantonu vidi veliki potencijal.

"Bosna i Hercegovina i Turska imaju prijateljske odnose i blisku saradnju. Ove dvije zemlje dijele duboke historijske i kulturne veze. Riječ „Tuzla” na turskom jeziku znači „so” što je također jedna od poveznica. Baš u subotu sam posjetio slana Panonska jezera koji su jedan od odličnih primjera dobro iskorištenog prirodnog potencijala i koja su od Istanbula udaljena samo 1.5 sat vremena i to je nešto što se treba komunicirati", kaže Rešat.

Ministar Bećirović smatra da sada imamo temelj za planiranje turskih turista koji mogu pristizati zračnim putem, ali da će biti potrebno dodatno raditi i na samim lokacijama.

"Bez adekvatne infrastrukturne konekcije, turistički potencijali jednostavno ne mogu doći do izražaja i zato kontinuirano radimo na povezivanju. S druge strane, u planu je i rad na unaprjeđenju samih lokacija kao i edukaciji turističkih radnika od strane certificiranih trenera za turističke destinacije. Otvoreni smo za svako mišljenje i prijedlog djelatnika sa terena koji najbolje poznaju situaciju", kaže ministar.

Rešat je obilazak Tuzlanskog kantona započeo u Tuzli, te je posjetio Živinice i Banoviće, zatim Lukavac, a večer je završio uz zvuke sevdaha u Gračanici. Danas planira obići Srebrenik i Gradačac.

"Tuzlanski krajolik obiluje prirodnim ljepotama, bogat je prirodnim resursima, zelenilom i mnoštvom jezera te mogućnostima za kvalitetan odmor u prirodi. Ono što me se dojmilo je čuvena Džebarska džamija za koju kažu da je najstarija na području Tuzlanskog kantona, a jedna i od najstarijih u BiH, koju je izgradio Sultan Mehmed II El-Fatih. Obišao sam i staru pravoslavnu crkvu", Saborni hram uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli i zaključio da se u Tuzlanskom kantonu i okolini nalaze brojne džamije i pravoslavne crkve koje mogu biti od značaja za vjerski turizam, I pružiti posjetiocima iskustvo koje obuhvata kulturne, historijske i vjerske aspekte. Kada spojim sve što sam do sada vidio, dobijam elemente od kojih je moguće praviti sjajne rute za svačiji ukus – smatra Rešat.