Kritika susjedima
1

Bećirović: Ne želimo nuklearni otpad Hrvatske pred našim vratima

Klix.ba
Denis Bećirović, kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Bužimu da se dobrosusjedski odnosi u regiji moraju graditi isključivo na principima uzajamnog poštovanja, što se dovodi u pitanje kada se govori o odnosu susjeda prema Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na namjeru Hrvatske da skladišti nuklearni otpad na granici sa našom državom, Bećirović je istakao poražavajuće indolentan odnos Predsjedništva BiH prema ovom problemu, saopćeno je iz SDP-a.

Najavio je da će kao budući član Predsjedništva BiH u svim susretima sa zvaničnicima Hrvatske insistirati na poštivanju pozicije i prava naše zemlje, te na rješavanju ovog problema susjeda koje ne može biti na štetu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o problemima boračke populacije, Bećirović je rekao da „oni koji su odbranili našu domovinu u ratu zaslužuju da država zaštiti njihova prava u miru.

"Naši borci moraju biti sistemski zaštićeni. Država danas mora pružiti sigurnost onima koji su bili stub njene sigurnosti u najtežim vremenima. Stimulisanje zapošljavanja boraca je važna mjera za osiguranje dostojanstvenog života, ali i kasnijeg ostvarenja prava na primjerenu penziju naše najzaslužnije generacije.“ Na kraju izlaganja, dr. Bećirović je naglasio da su državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine neupitne i trajne kategorije i da je očuvanje države obaveza i prema generacijama koje su je odbranile u ratu, kao i prema generacijama koje dolaze poslije nas: „Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država i njeni patrioti nikada i nikome neće dozvoliti da ugrožava njenu opstojnost kao nedjelljive i multietničke države. Njeno mjesto je u NATO-u i EU", rekao je on.