Pet imena
978

Bećirović popunio kabinet: Među savjetnicima profesori, diplomate i novinari

S. M.
Denis Bećirović (Foto: T. S./Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: T. S./Klix.ba)
Novizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Denis Bećirović odabrao je pet savjetnika za svoj kabinet. Njegovi savjetnici u naredne četiri godine bit će Alija Kožljak, Amil Dučić, Mirza Kršo, Nerkez Arifhodžić i Šahbaz Džihanović.

Penzionisani diplomata Nerkez Arifhodžić bit će jedan od savjetnika člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Arifhodžić je kao karijerni diplomata za vrijeme SFRJ bio na poslovima u Beogradu, Briselu, Strazburu i Tunisu, pored ostalog na dužnostima generalnog konzula, savjetnika ministra i ambasadora SFRJ.

U diplomatiji Republike Bosne i Hercegovine od 21.5.1992. bio je na dužnosti predstavnika Vlade RBiH, a zatim ambasadora u Tunisu, Alžiru, Maroku, Državi Palestini i predstavnik RBiH u Vijeću Evrope. Od 2001 bio je na dužnostima ambasadora BiH u Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Italiji, Malti, San Marinu i stalnog predstavnika BiH u FAO, IFAD i WFP te savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Savjetnik za sigurnosna pitanja je Alija Kožljak (58) sa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch.

Također on se ranije nalazio na funkciji šefa Misije BiH pri NATO-u u Briselu. On je u svojoj karijeri obavljao dužnost Oficira za vezu u štabu NATO SFOR-a Sarajevo, zatim brojne dužnosti u Zajedničkom štabu OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH.

Doktor je političkih nauka, a bio je angažiran i na brojnim visoko-školskim ustanovama kao univerzitetski profesor u oblasti međunarodnih odnosa i sigurnosti. Postdiplomske studije završio je na "King's College" u Londonu, a magistrirao je međunarodne odnose, kao i SUSI akademski program na Univerzitetu Florida, Gainesville - SAD.

Budući savjetnik za informisanje novoizabranog člana Predsjedništva BiH bit će istraživački novinar Amil Dučić koji je do sada radio na Fokusu, a bio je desk urednik i na Klix.ba te urednik na portalu Radio Sarajevo i novinar u Oslobođenju i Avazu.

Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Bio je učesnik Fellowship programa Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, odnosno stručnog usavršavanja u Londonu. Učestvovao je i u studijskom programu State Departmenta kojeg je implementirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Riječ je o edukaciji o vanjskoj politici SAD-a, američkom federalnom sistemu, te o mehanizmima donošenja odluka američke vlade.

Profesor za finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirza Kršo ekonomski je savjetnik Bećirovića.

Jedan je od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sa MIT Centrom EFSA učestvovao je pripremi i izradi serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona Jugoistočne Evrope (2008.-2014). Učestvovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata, te u radu upravljačkih struktura u javnom i privatnom sektoru.

Nekadašnji potpredsjednik Federacije BiH Šahbaz Džihanović (73) jedan je od odabranih savjetnika, konkretno za ustavno-pravna pitanja.

Džihanović je za vrijeme SFRJ, između ostalog, obnašao niz dužnosti u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SR Bosne i Hercegovine. Prije rata radio je bio pravnik u Republičkom Izvršnom Vijeću BiH, a tokom rata bio je konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu.

Nakon rata je radio kao zamjenik Federalnog ministra pravde (1998. do 2002.), potpredsjednik Federacije BiH (2002. do 2006.), direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (2007. do 2011.), zatim sudija Suda Bosne i Hercegovine (2011. do 2015.) i sudija Ustavnog suda Federacije BiH (od maja 2015. do juna 2019.).