Nakon sastanka
28

Bećirović sa predsjednikom Albanije: Razgovarali smo o opciji otvaranja aviolinije Sarajevo - Tirana

A. Ku.
Bećirović je naglasio značaj za privredu potencijalnim otvaranjem aviolinije sa Tiranom (Foto: I. L./Klix.ba)
Bećirović je naglasio značaj za privredu potencijalnim otvaranjem aviolinije sa Tiranom (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Albanije Bajram Begaj održao je sastanak s članovima Predsjedništva BiH nakon kojeg je održana konferencija za medije. Prvi se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Sa predsjednikom Albanije već smo se nekoliko puta sastali, zadovoljstvo nam je da ga možemo ugostiti u Predsjedništvu BiH. Ovo je prilika da se našim prijateljima iz Albanije zahvalimo za pomoć BiH u prethodnim godinama i decenijama", rekao je Bećirović.

Rekao je da je Begaj odlučio da njegova prva posjeta u regiji bude baš u BiH.

" Veoma je važno da danas jasno kažemo da je za BiH Albanija strateški savzenik i prijatelj i zato nam je važno da produbimo odnose sa Albanijom. Važna je poruka predsjednika Albanije da čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Bećirović.

Bećirović je uputio riječi zahvalnosti i kazao da je Begaj bio jedan od prvih predsjednika iz regije koji je iskazao spremnost da nam direktno pomogne nakon katastrofalnih poplava.

"Kurti je donio jednostarnu odluku da ukine vizni režim za građane BiH. Očekujem nakon ovog državničkog poteza da BiH i mi povučemo adekvatan potez", poručio je Bećirović.

Kazao je i da su razgovarali o poticaju i otvaranju aviolinije Sarajevo - Tirana, što bi bilo važno za naše državljane i privrednike.

"U pogledu vanjskopolitičkih prioriteta, srateški ciljevi su identični, obje države žele u punopravno članstvo EU, državni organi BiH su odlučili da je cilj punopravno članstvo u NATO-u. želimo i dobru rgionalnu saradnju", kazao je Bećirović.

Iskazao je podršku ideji da se jača Američko-jadranska povelja, čije su BiH i Albanija punopravne članice te očekuje da se i Kosovo pridruži.

"Važno je završiti rafitifkaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji, sporazuma o mjeđusobnom priznavanju vozačkih ozvola, sporazum o procesu saradnje tokom pristupanja prema EU", istakao je.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnju, konstatovano je da je prostor za ekonomsku saradnju ogroman i da treba nastaviti postojeće trendove.

Kazao je i da je poseban most saradnje dijaspora. Albanska manjina u BiH je dobro inkorporirana u naše društvo. Albanija je 2017. godine donijela zakon o nacionalnim manjinama. Procjenjuje se da 6.000 - 10.000 ljudi iz BiH živi u Albaniji.