Fundamentalno pitanje
36

Denis Bećirović za Klix.ba: Zakon o državnoj imovini pokazuje šta hoće bh. politika, entiteti nemaju suverenitet

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je za Klix.ba komentarisao prijedlog zakona o državnoj imovini kojeg je u ponedjeljak usvojilo Predsjedništvo BiH.
"Mi smo gotovo dvije godine radili na pripremi ovog strateški važnog zakona za budućnost države Bosne i Hercegovine. Prošle godine smo u oktobru uputili ovaj prijedlog u proceduru. Nakon toga smo obavili čitav niz konsultacija i kao predsjedavajući Predsjedništva predložio sam da ovo bude na dnevnom redu zadnje redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Jučer smo imali raspravu u skladu sa poslovnikom i usvojili prijedlog zakona o državnoj imovini BiH. Mi sada ovaj zakon šaljemo prema Parlamentu BiH na usvajanje", naveo je Bećirović.

Podsjetio je da to od državnih organa vlasti Bosne i Hercegovine traži i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i da je svaki čin neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH i odbijanja izvršenja ove odluke krivično djelo.

"Stoga je Predsjedništvo vrlo odgovorno djelovalo i donijelo odluku, odnosno usvojilo zakon na način kako je to predviđeno poslovnikom Predsjedništva BiH. Ovaj zakon je što je jako bitno utemeljen na Ustavu Bosne i Hercegovine, nacionalnom planu, međunarodnom planu. U ovom obrazloženju zakona pozivamo se na ozbiljne argumente i to je pokazala i sjednica Predsjedništva BiH. S druge strane nismo mogli čuti nikakve argumente koji ozbiljno osporavaju ovaj tekst zakona", kazao je Bećirović.

Kao vrlo važno istakao je to da je prije dolaska zakona u proceduru razgovarao sa predsjednicima svih relevantnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije i da su svi podržali prijedlog zakona, a prije toga potpisali izjavu o državnoj imovini koja je objavljena.

"Ovaj zakon ima veliku važnost jer sada pokazuje šta hoće bosanskohercegovačka politika. Mi smo obično govorili šta nećemo, ali sada smo jasno pokazali šta hoćemo i to želimo da bude usklađeno sa nacionalnim i međunarodnim pravom i vrlo jasno smo to argumentovali jučer na sjednici Predsjedništva", poručio je Bećirović.

On je kazao da provodi u djelo ono što je potpisano i da je kao član Predsjedništva BiH potpisao izjavu o državnoj imovini i da je to uradio i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Podsjetio je da su na spisku potpisnika predstavnici i opozicije i pozicije.

"Oko ovog strateškog pitanja potrebno je da pokažemo zrelost i jedinstvo jer državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. O tome sam govorio na Vijeću sigurnosti UN-a kad je riječ o državnoj imovini ove godine i vjerovatno ću za nekoliko sedmica opet između ostalog govoriti i ovom pitanju. Na kraju krajeva svi moramo znati da je jako važno da svi shvate koliko je važna državna imovina jer je ona fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i reguliranje državne imovine isključiva nadležnost države BiH, a to je u presudama potvrdio i Ustavni sud BiH", zaključio je Bećirović.

Podsjećamo, lideri osam probosanskohercegovačkih političkih stranka su u aprilu 2023. godine potpisali izjavu u kojoj se definišu političke pozicije po pitanju državne imovine. Pored članova Predsjedništva Denisa Bećirović i Željka Komšića, izjavu su potpisali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, prvi čovjek NiP-a Elmedin Konaković, kao i predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.