Odbrambena inija
62

Bedem protiv Rusa dug 700 kilometara: Hoće li se Evropa upustiti u projekat koji će koštati milijarde

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Poljska, Litvanija, Latvija i Estonija pozvale su u srijedu Evropsku uniju da izgradi odbrambenu liniju duž granice bloka s Rusijom i Bjelorusijom kako bi zaštitila EU od vojnih prijetnji i drugih štetnih aktivnosti iz Moskve.

U pismu predsjedavajućem EU-a o kojem će se raspravljati na summitu u Briselu koji počinje u četvrtak, čelnici četiri zemlje koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom rekli su da je projekt zaštite 27-članog bloka od 450 miliona ljudi, također bi trebala finansijsku podršku svih članova.

"Izgradnja sistema odbrambene infrastrukture duž vanjske granice EU-a s Rusijom i Bjelorusijom riješit će strašnu i hitnu potrebu da se EU osigura od vojnih i hibridnih prijetnji", stoji u pismu četvorice čelnika u koje su novinari Reutersa imali uvid.

Hibridne prijetnje odnose se na kombinaciju vojnih i nevojnih, kao i na tajna i otvorena sredstva, uključujući dezinformacije, kibernetičke napade, ekonomski pritisak i guranje migranata preko granica.

"Opseg i troškovi ovog zajedničkog pothvata zahtijevaju posvećenu akciju EU-a da ga podrži i politički i finansijski", stoji u pismu.

Neki diplomati EU-a procijenili su troškove izgradnje takve odbrambene linije na terenu duž 700 km duge granice EU-a s Rusijom i Bjelorusijom na oko 2,5 milijardi eura.

Evropska ulaganja u odbranu i njihovo finansiranje bit će jedna od glavnih tema rasprave među čelnicima EU na summitu, budući da je ruski rat protiv Ukrajine ušao u treću godinu, a Moskva pojačava hibridne operacije protiv Zapada.

Poziv na zajednički finansiranu kopnenu odbrambenu crtu na istočnoj granici Evropske unije dolazi na vrhu prethodne inicijative Grčke i Poljske za stvaranje sistema protuzračne odbrane EU-a, po uzoru na izraelsku Željeznu kupolu, koji bi koordinirao sada odvojeni zračni odbrambenih sustava zemalja EU.

"Potrebno je primijeniti vanredne mjere jer vanjske granice EU-a moraju biti zaštićene i branjene vojnim i civilnim sredstvima", stoji u pismu četiri zemlje.

U pismu se navodi da se planiranje i izvođenje odbrambene crte na istočnoj granici EU-a treba provoditi u koordinaciji s NATO-om i njegovim vojnim zahtjevima.