Novo Sarajevo
167

Benjamina Karić: Nema "debelih vrata" između mene i naroda kojem služim

B. R.
Benjamina Karić, kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva (Foto: I. L./Klix.ba)
Benjamina Karić, kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva (Foto: I. L./Klix.ba)
Benjamina Karić je na SDP-ov prijedlog kandidatkinja Trojke za načelnicu Novog Sarajeva, a u izbornu utrku je ušla kao gradonačelnica Sarajeva.

Prije nego što će postati gradonačelnica, radila je kao univerzitetski predavač. Nakon što je izabrana za gradonačelnicu 2021. godine, za kratko vrijeme je postala jedna od najprepoznatljivijih političarki. Od početka političkog angažmana do danas je članica SDP-a. Protukandidati su joj Afan Kalamujić (ZNG, PzP), Nedžad Koldžo (Naprijed) i Muamer Bandić (SBiH, SDA, DF).

Karić je u intervjuu za Klix.ba govorila zašto se odlučila da bude kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva, koje tri stvari će joj biti u fokusu ako bude izabrana za načelnicu, namjeri da Vilsonovo šetalište potpuno zatvori za saobraćaj vozila, koje aktivnosti će provesti za privlačenje investicija i da li će podržati izgradnju visokih zgrada, nebodera.

Zašto ste u konačnici odlučili da na prijedlog SDP-a budete kandidatkinja Trojke za načelnicu Novog Sarajeva?

Pozicijom na čelu glavnog grada naše voljene zemlje započela je moja karijera u službi naših građana i na tome sam neizmjerno zahvalna. Bila je izuzetna čast služiti Sarajevu i svim njegovim građankama i građanima prethodne tri i po godine.

S druge strane, bit ću potpuno iskrena kada je u pitanju kandidatura za načelnicu Novog Sarajeva. Nadležnosti općine su mnogo šire, a budžet je duplo veći nego budžet Grada Sarajeva. Svi znamo da je načelnička pozicija mnogo "konkretnija" po pitanju terenskog posla, operativnija je, jednostavno rečeno - "odriješene" su mi ruke za projekte u općini, za koju smatram da ima mnogo potencijala, ali i brojna, dugogodišnja neriješena pitanja.

Kao i u Gradu Sarajevu, osluškivat ću potrebe sugrađana, nema "debelih vrata", nema posrednika između mene i naroda kojem služim i nikada ih neće biti. Ukoliko dobijem njihovo povjerenje, želim da zajedno doprinesemo našem Novom Sarajevu i sigurna sam da ćemo u tome uspjeti.

Koje su to tri stvari koje namjeravate uraditi, a za koje smatrate da će se njima značajno poboljšati kvalitet života svih građana?

Projekat kojem ću se posvetiti među prvim na načelničkoj poziciji je čistoća - Novo Sarajevo će biti najčišća sarajevska općina. Uredit ćemo zelene površine, zasaditi novo drveće i cvijeće te tako svaki kutak općine učiniti urednim i prijatnim za boravak. To ćemo postići proširenjem nadležnosti i jačanjem općinskog javnog preduzeća ONSA.

Nastavljamo s rekonstrukcijom fasada Novog Sarajeva i proširenjem kapaciteta parking mjesta. U novom ruhu će zablistati most Ars Aevi, a izgradit ćemo i novi pješački Paper Bridge iza Doma zdravlja "Omer Maslić".

Novo Sarajevo nema trg na kojem se naša djeca mogu igrati, stoga ćemo urediti Trg heroja i vratiti mu namjenu. Želimo sve kvartovske zelene površine učiniti prostorom na kojem će stanovnici naselja željeti provoditi vrijeme.

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi će konačno biti dio jedinstvene četvrti muzeja u našem gradu. Novo Sarajevo želimo pretvoriti u istinski kulturni centar. Dovodimo pozorište i film u našu općinu.

Izgradit ćemo južnu tribinu stadiona Grbavica i rekonstruisati njegovu fasadu. Radit ćemo na sanaciji komunalne mreže i boljoj saobraćajnoj povezanosti u padinskim dijelovima općine. Svako naselje u 21. stoljeću mora imati vodu, struju i kanalizaciju. Prioritet nam je i uređenje Huma kao zelene oaze.

Obnovit ćemo stare i graditi nove vrtiće i dječija igrališta. Nakon 30 godina, završit ćemo vrtić Kolibri. Rekonstruisat ćemo škole i izgraditi dugo obećavanu novu školu u Pofalićima. Neizostavno ćemo raditi i na digitalizaciji i racionalizaciji svih administrativnih procedura.

Pred nama je mnogo posla koji ću, ako za to dobijem priliku, bezrezervno raditi s mnogo ljubavi, posvećenosti i želje.

Obećali ste da ćete realizirati ideju koja se poprilično stara, a riječ o potpunom zatvaranju Vilsonovog šetališta za saobraćaj vozila. Kako i kada ćete realizirati ovu ideju?

Već sam najavila i stojim iza svog obećanja da ćemo Vilsonovo šetalište u saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo zatvoriti za saobraćaj.

Neophodno je prije toga stvoriti preduslove za neometan saobraćaj tim dijelom grada. To se prije svega odnosi na nastavak izgradnje Južne longitudinale i alternativnih pravaca koji će biti funkcionalni, prohodni i bez gužve.

Vilsonovo ima svoju ljepotu i važnost - to je naša zelena oaza, najljepša i najpoznatija sarajevska šetnica na kojoj ćemo kreirati sadržaje za sve generacije, koji neće biti samo sezonski, nego će biti tokom cijele godine. Zato je i krajnje vrijeme da ovu šetnicu transformišemo u pješačku zonu.

Koje aktivnosti ćete provesti za privlačenje investicija u Novo Sarajevo?

Unapređenje infrastrukture, pojednostavljenje administrativnih procedura i pružanje podrške lokalnim poduzetnicima kroz olakšice i subvencije, temelj su poboljšanja poslovnog okruženja i jačanja ekonomske perspektive općine Novo Sarajevo.

Osim toga, aktivnijom promocijom potencijala Novog Sarajeva te posvećenošću zelenim i održivim projektima otvorit ćemo vrata novim investitorima i poslovnim prilikama.

Zato je važno da se odmah na početku donese strategija promocije općine Novo Sarajevo kao investicijske destinacije sa ciljem njenog razvoja.

Da li ćete podržati izgradnju visokih zgrada, nebodera na području Novog Sarajeva?

Izgradnja visokih zgrada može donijeti određene prednosti, ali i izazove, poput saobraćajnih gužvi i utjecaja na okolinu. Ovakvi projekti zahtijevaju mišljenje struke, uz pažljivo planiranje i analize, kako bi se lakše, brže i efikasnije došlo do dobrih, kvalitetnih rješenja u skladu sa potrebama i interesima građanki i građana. Nikada neću uraditi nešto protivno interesima građanki i građana Novog Sarajeva.