Klix Studio
71

Benjamina Karić: Osjećam tjeskobu zbog sigurnosne situacije u Sarajevu, stan u Titovoj platila sam 300 hiljada KM

F. H.
Gošća današnjeg izdanja Klix Studija bila je gradonačelnica Sarajeva i kandidatkinja za načelnicu Novo Sarajevo, Benjamina Karić, koja je komentarisala kupovinu stana, svoj gradonačelnički mandat i odnose unutar Trojke i SDP-a.

Karić je kazala kako je Trojka (Naša stranka, Narod i pravda i SDP) nju zvanično predložila kao kandidata za načelnicu općine Novo Sarajevo. Navela je i da ne zna da li će trenutni načelnik Hasan Tanović biti kandidat.

Navela je i da je dijete Grbavice i da se u općinu Centar preselila tek nakon što se udala.

"Općina Novo Sarajevo je općina kojoj pripadam koju poznajem i osjećam je dijelom svoga identiteta. Nisam živjela u Općini Novo Sarajevo tri i po ili četiri godine nakon udaje", kazala je Karić.

Karić je komentarisala i tekst o kupovini stana u Općini Centar u Titovoj ulici, te navela da se radi o pokušaju osvete jer nije mogla da osigura stipendiju za kćerku autora teksta.

"Nije istina da je stan plaćen 230.000 KM, pošto je nedavno bilo nisam stigla platiti ni porez. Stan je plaćen 300.000 KM. Budući da se stan izuzetno dugo prodavao, Aura nekretnine su prodavale stan. Moj suprug i ja trenutno živimo u stanu od 50 kvadrata, zbog proširenja porodice odlučili smo da potražimo adekvatnije za sve. Ovo je na dugačkom štapu, stan nije opremljen i daleko smo od informacije kada ćemo biti da se preselimo i opremimo stan", navela je Karić.

Istakla je kako je stan kupljen prije mjesec i po, a da je sama zgrada rekonstruisana 2023. godine i da u trenutku rekonstrukcije stana nije znala ni da se stan prodaje niti imala informacije.

"Muž i ja smo za ovu namjenu digli hipotekarni kredit, kao što smo digli kredit i za stan u Centar. Mi živimo pošteno od svojih plata", rekla je Karić.

Pojasnila je i da je komisija Općine Centar procijenila stan na nekih 315.000 KM i da se radi o stanu u potkrovlju zgrade.

"Stan je kupljen prije mjesec i po do dva, još nije plaćen porez. Plaćen je 300.000 KM, digli smo hipotekarni kredit, ništa ne krijemo, sve što javnost želi da zna spremni smo da stavimo na raspolaganje", tvrdi Karić navela je i da su u tom potezu rekonstruisane sve fasade.

Navela je da se radi o osveti i političkoj kampanji koja je preuranjeno počela.

"Trudim se da za svakog kolegu tražim pozitivno. Tako je i u Novom Sarajevu. Dopada mi se više sadržaja na Vilsonovom šetalištu, više manifestacija, prekrasno ukrašeno šetalište. Ono što mi se ne dopada, voljela bih da smo više sarađivali na projektu fasada. Trg Heroja, Hrasno i Grbavica ne izgledaju kako bi trebali. Iako nije nadležnost načelnika voljela bi da Novo Sarajevo, ali i sve četiri općine budu čišće", kazala je Karić.

Karić je kazala da nikad nije osjetila nedostatak podrške Trojke i da nema ništa reći ni o jednom pojedincu koji nekada ima neko drugačije mišljenje. Rekla je i da ne postoji ime koje bi Trojka predložila za gradonačelnika i da će se o tome moći razgovarati nakon rezultata izbora.

O optužbama iz SDA da je počela rano kampanju i da je koristila položaj da plaća izlete penzionerima iz Novog Sarajeva, kazala je da se radi o redovnoj budžetskoj stavci podrške udruženjima penzionera.

"Želim misliti i uvjerena sam da će građani nagraditi one koji su radili dobro i neće dati podršku onim koji su iznevjerili", kazala je Karić.

Rekla je da se osjeća strah i tjeskoba i nesigurnost zbog sigurnosne situacije u Sarajevu, da se često zaborave slučajevi kao što su ubistvo Farisa Pendeka ili posljednji slučaj femicida i da očito da sistem ne funkcioniše dobro i da svi moraju dati veći doprinos.

Karić je rekla da nije adekvatna da daje procjenu da li je Trojka učinila preveliki broj ustupaka HDZ-u i SNSD-u, a na pitanje o Marinu Vukoji kazala je da obavlja odgovoran posao i da se ne može baviti baš svim pitanjima.

"Unazad dvije do tri godine, svaki put kad bih osjetila da mogu nešto promijenit željela sam se oglasiti. Kada je bio slučaj femicida u Gradačcu osjetila sam šutnju, sličnu šutnju kao sada kada je ubijena Nermina. Srce mi je htjelo iz prsa. Organizovala sam proteste na koje je izašlo 13.000 ljudi. Obišla sam sve sigurne kuće , izdvojila finansijska sredstva za sigurne kuće u 2023. Zatim smo višim nivoima vlasti uputili incijative. Kada sam organizovala proteste i kada sam se oglasila, misleći da nešto mogu promijeniti bila sam najbrutalnije napadana od strane civilnog sektora, medija, kako sam populista kako zloupotrebljavam slučaj femicida zbog političke karijere. To me jako boljelo. Kada je ubijena Nermina imala sam isti osjećaj tuge i nemoći. Toliko svaki put koriste moje ime da sve problematizuju, da kada se oglasim zauzimam prostor, da se u sve miješam. Sad sam mimo objave uradila sve što sam mogla, nisam se oglasila, sada me isti koji su napadali da sam populista napadaju da se nije javnost dovoljno digla. Ne znam u ovom slučaju šta je bolje. Ja sam u tišini uradila sve što sam mogla, dali smo pomoć sigurnim kućama, poslali urgencije", kazala je Karić.

Dodala je da je dala mogućnost da ona ne govori, ali da je strašno bilo kako je sve bilo tiho.

Za slučaj "rušenja žardinjera", rekla je da je trebala biti opreznija i da u tom trenutku nije znala da se radi o ženi sa poteškoćama te da je u ljutni reagovala, ali i da je nakon toga mimo medija učinila sve u njenoj moći da pomogne.

"Nikada ne smije nijedna stvar ni žardinjera biti ispred čovjeka. Moramo institucionalno rješavati pitanja", kazala je Karić.

Karić je istakla da je posebno ponosna na projekte rekonstrukcije dva vrtića vrijedna više od četiri miliona KM, za projekat fasada je kazala da se radi o zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa.

O dočeku nove godine kazala je da se radi o ženskoj regionalnoj zvijezdi iz Hrvatske i da će doček Nove godine trajati dva dana, da će prvu noć biti svjetski poznati DJ iz regije, a drugu noć regionalna zvijezda iz Hrvatske.

Za Povorku ponosa je kazala da podržava slobode i da je činjenica da nije bila.

"Ne znam šta je konkretna podrška, da li je dovoljno reći da poštuje sva ljudska prava bez izuzetka i zašto se izdvaja bilo koje. Meni je recimo strašno da se u cijeloj Bosni i Hercegovini ne može učiti bosanski jezik. Nisam ja osoba koja je kredibilna da govori o prioritetima", kazala je Karić.

Gostovanje Benjamine Karić u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.