Narušavanje integriteta
450

Beograd nije tražio dozvolu institucija BiH da helikopter MUP-a Srbije djeluje na području Trebinja: Zašto bh. vlasti šute?

D. Be.
Foto: MUP RS (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Foto: MUP RS
Republika Srbija, putem svojih institucija, nije uputila zahtjev institucijama Bosne i Hercegovine da helikopter MUP-a Srbije bude stacioniran u Trebinju tokom turističke sezone, kao ni za ulazak pilota iz Srbije.

Uprkos tome, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisali su danas u Trebinju memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone, a helikopter je ušao i sletio na teritorij BiH.

Memorandum o saradnji je dogovoren na "svesrpskom saboru", a prema kojem će, helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije biti stacioniran u Trebinju, gdje bi sa posadom i ljudstvom, bio na raspolaganju u slučaju potrebe gašenje požara.

Kako saznajemo, Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo zahtjev zbog čega resorni ministar Nenad Nešić nije tu inicijativu ni proslijedio Vijeću ministara BiH koje bi, u slučaju "zelenog svjetla", poslalo dalje na odlučivanje u Predsjedništvo BiH.

Ipak, i dalje zabrinjava šutnja bh. vlasti, na prvom mjestu Nenada Nešića koji bi kao ministar sigurnosti morao reagovati u ovakvim situacijama i pojasniti kako je moguće da se ovakve aktivnosti planiraju i odvijaju bez dogovora i saglasnosti dvije države.

Dakle, entitetski ministar i ministar policije Srbije dogovorili su saradnju i djelovanje na tlu Bosne i Hercegovine mimo institucija države Bosne i Hercegovine, što je u svakom slučaju nedozvoljeno.

Za ulazak pripadnika policije druge države na teritoriju BiH je potrebna dozvola najviših nivoa vlasti BiH, no očito da Beograd "specijalne paralelne veze" namjerava održavati mimo institucija Bosne i Hercegovine.

Saradnja policijskih agencija je uvijek dobrodošla i nije nikakva novost ni u svijetu niti u regionu, ali samo kada se poštuju zakoni i ne narušava integritet bilo koje države.

U ovom slučaju, bez dozvole, ulazak helikoptera policije Srbije na nebo iznad BiH i na tlo BiH predstavlja kršenje svih propisa.