Nije krio "emocije"
2.6k

Beogradski muftija sa suzama u očima: Ja sam Srbin muslimanske vjere, Srbi nisu genocidan narod

M. G.
Foto: Screenshot/K1
Foto: Screenshot/K1
Muftija beogradske Islamske zajednice Mustafa Jusufspahić iznio je jutros svoj stav o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

U jutarnjem programu na K1 televiziji, sa suzama u očima, Јusufspahić je naglasio da je Srbija njegova zemlja, da je on Srbin muslimanske vjeroispovijesti, te da Srbija i njen narod nikako ne mogu biti okarakterisani kao genocidni.

Zanimljivo je kako se, dok je govorio o ljubavi i miru, uspio dotaknuti i tema o zavađanju naroda i političkim igrama.

"Očito je da su pojedinci ti koji žele da zavade narod, a kasnije da ubiraju plodove do kojih su došli bez ijednog metka," izjavio je muftija, otkrivajući da je njegova porodica nastradala u Srebrenici. Izjava je, navodno, usmjerena ka miru i ljubavi, vrijednostima koje Bog propovijeda u Kuranu.

"Јa sam musliman rođen u Srbiji, s korijenima i u Bosni i u islamskom svijetu. Razmišljao sam o tome zašto treba čovjek da se uhvati u ovim okolnostima. Mi imamo pravila koja Bog daje: 'Nećete ući u raj ako mi nećete vjerovati, a nećete vjerovati ako ne volite jedni druge.' Zemlja nije koncipirana da bude raj, jer mora da se odvoji crno od bijeloga. Pojedinci su imali namjere o ovome, a ne moja zemlja," dodao je.

Јusufspahić je nastavio u istom stilu, tvrdeći da su neki željeli iskoristiti narod kao topovsko meso, ali da Srbi nisu bića bez razuma. "Moja zemlja nije zemlja istrebljenja bilo kog naroda, dokaz sam ja, dokaz imamo i kod drugih ljudi. Ulice se zovu po raznim imenima koja su muslimanskog porijekla, to dokazuje da ovo ne može biti genocidan narod. U mojoj Srbiji, u mom Beogradu, ima ljudi s kojima se ja družim, ja nisam vidio ratnog zločinca," naglasio je muftija beogradski.

Na kraju, Јusufspahić je podsjetio da je Srbija bila prva u Evropi koja je prihvatila islamsku vjeru, nakon mnogo godina pod Osmanskim carstvom. Dakle, izgleda da je sve "potaman" - bar kad pitate muftiju.