Sutra stiže helikopter
575

Besana noć pred stanovništvom Maglaja dok vatra na brdima guta sve pred sobom

E. M.
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
Izuzetno je teška situacija na požaristu na području Maglaja, a pred mještanima je besana noć.

Već nekoliko dana na području Maglaja aktivan je šumski požar kojem su pogodovale i vremenske prilike pa je njegovo gašenje i zbog miniranog terena i nepristupačnosti bilo otežano.

Trenutno kod Lovačke kuće Klanci, Strupina. Uz snimak stiže i apel "šaljite nam vatrogasce, civilnu zaštitu i bilo koga ko može pomoći u ovoj borbi u teškoj noći koja je pred nama". Snimak govori dovoljno.

Posted by RTV Maglaj on Tuesday, September 3, 2024

Na osnovu Odluke Ministarstva odbrane BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je suglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara na području općine Maglaj.

Ali, iako su sve procedure ispoštovane još oko 16 sati, zbog loših vremenskih uvjeta u reonu Rajlovca, gdje se nalazi baza Brigade zračnih snaga OSBiH, polijetanje helikoptera nije bilo moguće.

Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net

Dolazak helikoptera očekuje se u ranim jutarnjim satima, a do tada apeli stižu sa svih strana. Vatra doslovno guta sve pred sobom, a prema posljednjim informacijama stigla je i do lovačke kuće, a apeli su upućeni svima da se odazovu gašenju ili suzbijanju vatre.

Požar je prvobitno izbio na lokaciji Crnojevići (MZ Radojčići), a širi se prema MZ Misurići (lokalitet Ošve), prema Crnom Vrhu (MZ Novi Šeher) te postoji mogućnost širenja dalje prema općini Tešanj.