Nevjerovatni rezultati
1.6k

Bh. doktorica Emina Dervišević dobitnica prestižne Evropske nagrade u medicini

E. M.
Emina Dervišević
Emina Dervišević
Bosanskohercegovačka uspješna doktorica Emina Dervišević dobitnica je Evropske nagrade u medicini u kategoriji istaživačkog rada, saznaje Klix.ba.

Dervišević je, kako je ranije izvještavao Klix.ba, izuzetno zapažene rezultate postigla na polju sudske medicine, forenzike i biomedicine općenito.

U proteklom periodu objavila je više od 50 radova, pet u prestižnom The Lancet, više od deset projeakta te je učestvovala u više od 20 konferencija s prezentacijama, a objavila je i tri knjige.

Samo u protekloj godini Dervišević je osvojila šest nagrada, a ova nagrada je rezultat sveopćeg doprinosa bh. doktorice na razvoju novih eksperimentalnih istraživanja kako na polju sudske medicine tako i na polju biomedicine općenito.

"Hvala profesoru Christopher J. L. Murray sa Univerziteta Washington što je prepoznao moje naučne kvalitete te me za samo nepunih godinu dana unaprijedio u 'senior collabolator' za The Lancet, što je vjerujem velikim djelom doprinjelo nagradi", kazala je Dervišević za Klix.ba.

Dodjela nagrada bit će upriličena na svačenoj dodjeli nagrade 28. novembra u Budimpešti.

Koordinator događaja dodjele nagrada Andrew Lopez je u pismu obrazložio da je Dervišević uprkos jakoj konkuenciji, svojim doprinosom u biomedicini i forenzičkoj medicini izdvojila sebe iznad svih drugih kandidata.