Mora ga potvrditi Senat
39

Biden predložio nove ambasadore: U BiH će umjesto Murphyja doći čovjek koji poznaje naše prilike i jezik

N. V.
Douglas D. Jones
Douglas D. Jones
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je objavio svoje prijedloge za nove ambasadore u nekoliko zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ova imena tek treba potvrditi Senat SAD-a, međutim nominacije predsjednika su ono što uglavnom na kraju i bude potvrđeno. U ovom trenutku je pak nepoznato kada će Senat o tome odlučivati i samim tim kada bi moglo doći do izmjene.

Za ambasadora u Bosni i Hercegovini je, umjesto dosadašnjeg Michaela Murphyja, predložen Douglas D. Jones, za kojeg se navodi da dobro poznaje Zapadni Balkan, ali i jezik.

On trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri State departmentu SAD-a. On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Nedavno je Jones služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u. Obavljao je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora).

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i protivterorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Također je služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu (Afganistan) i u američkim ambasadama u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Dublin, (Irska) i Tel Aviv (Izrael).

Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpskohrvatski.