Prag
0

BiH i Češka će razmjenjivati iskustva i stručnjake u oblasti zrakoplovstva

Klix.ba
Ismir Jusko (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić, te direktor BHANSA-e Davorin Primorac i njegovi zamjenici danas su u Pragu održali sastanak s delegacijom Ministarstva prometa Republike Češke koju je predvodio ministar Dan Tok.

Na sastanku su razmatrane aktuelne teme iz nadležnosti dvaju ministarstava, s naglaskom na zračni i cestovni promet tereta.

U oblasti zračnog prometa, ministar Jusko je naglasio značaj preuzimanja kontrole cjelokupnog zračnog prostora Bosne i Hercegovine od strane BHANSA-e i planove za preuzimanje u razdoblju nakon okončanja obuke kontrolora leta, kao i mogućnosti uzajamne saradnje u oblasti civilnog zrakoplovstva.

Direktor Primorac je istaknuo značaj potpisivanja ugovora o stručnom osposobljavanju 69 kontrolora letenja, a koji je zaključen s Pružateljem usluga u zračnoj plovidbi Republike Češke (ANS CZ).

U oblasti cestovnog prometa tereta, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igor Pejić je istaknuo aktivnosti dvaju ministarstava u prethodnom razdoblju i predložio međusobno ukidanje tranzitnih dozvola, po modelu kakav Bosna i Hercegovina ima s Republikom Slovačkom.

Ministar Dan Tok je izrazio načelnu podršku prijedlogu ukidanja tranzitnih dozvola, ali je ujedno informisao delegaciju Bosne i Hercegovine da po ovom pitanju Ministarstvo prometa Češke prethodno mora provesti konsultacije, što će biti napravljeno u skorom roku, o čemu će bh. delegacija biti informisana.

Nakon održanog sastanka, ministri Ismir Jusko i Dan Tok potpisali su zajedničku inicijativu u oblasti civilnog zrakoplovstva, čiji je cilj stvaranje okvira za međusobnu saradnju u vezi s uslugama osposobljavanja nove generacije kontrolora zračnog prometa i međusobnim angažmanom stručnjaka u oblasti zračnog prometa.