Nastavak saradnje
37

BiH potpisala sporazum o izgradnji viznog kapaciteta sa Švedskom: "Svi smo na dobitku"

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
BiH će uz podršku Kraljevine Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta koji će pomoći usklađivanju viznog procesa naše zemlje sa pravnom tečevinom Evropske unije, odnosno Šengena i taj sporazum je potpisan danas.

Ambasadorica Švedske u BiH Helene Lagerlöf navela je kako je ovo bitan dan za saradnju između ove dvije zemlje, ali i prirodan korak zbog povezanosti.

"Sa ovim projektom produbljemo našu saradnju po pitanju migracija", rekla je Lagerlöf.

Dodaje da je ovo situacija u kojoj su svi na dobitku jer su migracije prioritet za obje zemlje.

"Doprinijet će i napretku i korak po korak, možemo pomoći napretku BiH ka EU putu do 2030. godine... Vi ćete voditi i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku", napomenula je ambasadorica.

Kako je rekao ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, nastojat će se raditi na poboljšanju saradnje sa EU, ali je napomenuo kako taj proces ne smije trajati predugo jer građani naše zemlje gube strpljenje.

"EU put se mora završiti članstvom do 2030. godine", rekao je Nešić te dodao da "poslije toga ne znam šta da pričam građanima".

Napomenuo je kako smatra da je ovaj sastav uradio više od ostalih sastava Vijeća ministara te da je vrijeme i da EU partneri to shvate.

"Vrijeme je da EU partneri shvate da je naše strpljenje pri kraju", rekao je on te dodao da će poslije toga i on postati "euroskeptik".