Plan rasta
45

BiH se još nada novcu iz EU, poručeno da se još čeka konačna odluka Brisela

A. Ku.
Krišto na radnom ručku s predstavnicima vlada zemalja Zapadnog Balkana
Krišto na radnom ručku s predstavnicima vlada zemalja Zapadnog Balkana
U Brisel je otišao neusaglašen dokument, odnosno radna verzija Plana rasta koji je poslala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Bosna i Hercegovina je ove sedmice uputila radnu verziju svog nacrta Reformske agende. Evropska komisija pregleda dokument i teku dalji razgovori sa Bosnom i Hercegovinom tu temu, uključujući i na današnjem radnom ručku", rečeno je iz Delegacije EU za Klix.ba.

Iako je Bosna i Hercegovina poslala nepotpun dokument koji ne odražava sve preporuke Evropske komisije, prema riječima Krišto ovaj dokument "dokazuje usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta".

Zbog slanja ovog dokumenta u Brisel, Krišto se našla na udaru koalicionih partnera iz SNSD-a pa je državni ministar Staša Košarac rekao da smatra neprihvatljivim da se pošalje neusaglašen dokument.

Za BiH je Planom rasta EU zasad planirano 70 miliona eura od ukupno milijardu eura.

Državni ministar Edin Forto rekao je u drugoj polovini augusta da se vlasti u BiH mogu dogovoriti i poslati usaglašen dokument u septembru te da za to ima dovoljno vremena.