Washington
277

Bijela kuća: Putin nije očekivao da imamo ovoliko informacija i da ćemo sve objaviti

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sekretarka za medije Bijele kuće Jen Psaki objavila je večeras kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin morao prilagoditi svoju strategiju zbog obavještajnih podataka koje su javno objavile Sjedinjene Američke Države.

"Predsjednik Putin nije očekivao da Sjedinjene Američke Države imaju nivo informacija koje imamo, nije očekivao da ćemo objaviti ovu količinu informacija koje smo objavili, nije očekivao da će globalna zajednica biti toliko jedinstvena, uključujući i način na koji ujedinila je globalnu zajednicu u uvođenju sankcija", prenijela je Jen Psaki stav zvaničnog Washingtona.

Psaki kaže kako je procjena Washingtona da Putin sada improvizuje, prilagođava se i da mora odgovarati i prilagođavati svoje postupke, kao što SAD odgovara Rusiji.

Prema posljednjim obavještajnim informacijama SAD-a, Rusija će u narednih 48 sati izvršiti vojnu invaziju na Ukrajinu. Joe Biden je večeras potvrdio nove sankcije Moskvi koje se tiču gasovoda Sjeverni tok 2, vrijednog 10 milijardi eura.

Psaki je ponovila da SAD-a neće ići u rat s Rusijom, čak i ako sprovede invaziju na Ukrajinu punog obima.

"Nećemo biti u ratu sa Rusijom ili slati vojne trupe na teren u Ukrajini u borbi protiv Rusije", rekla je ona.

Novinar je upitao da li to stoji čak i ako Rusija "zauzme cijelu Ukrajinu".

"To je nekoliko koraka dalje, ali ono što ću vam reći je da je predsjednik bio kristalno jasan i dosljedan - on ne šalje američke trupe u Ukrajinu."