1.601 ubijeno dijete
81

Bili su samo djeca: Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas, 7. maja, obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, najduže u historiji svijeta.

Vlada Kantona Sarajevo je, u koordinaciji sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, organizovala polaganje cvijeća i odavanje počasti na trgu kod Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, uz prigodan program.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete ovog grada.

Prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

"Ovo ovdje spomen obilježlje, simbol stradanja djece i ovaj događaj, potvrđuje, opominje i obavezuje. Potvrđuje da je 1992. godine izvršena agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i da je ovaj grad 1.425 dana bio u opsadi, u jednom paklu, kada su zločinci sa okolnih brda na jedan brutalan način ubijali građane Sarajeva i u tom periodu ubili 11.541 našeg sugrađanina, od kojih 1.601 dijete", rekao je Grabovica.

Među prisutnima su, između ostalih, bili član Predsjedništva Bosna i Hercegovine Željko Komšić, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, te predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.

Odluka o proglašenju Dana žalosti u Kantonu Sarajevo je donesena na inicijativu ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji je istakao kako je neophodno da ovaj datum, kao jedan od najbolnijih za stanovnike ovog grada bude trajno obilježavan i kao Dan žalosti.