Prosjek godina 43
237

Birači u Sarajevu "podmladili" načelnike: Iskusni političari otišli u historiju

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Načelnička garnitura u Kantonu Sarajevo odavno ili možda nikad nije bila mlađa, naročito nakon nedavno okončanih lokalnih izbora.

Birači su se godinama unazad počeli okretati mlađim kadrovima.

Tako je prije četiri godine na poziciju načelnika Ilidže došao Nermin Muzur, tada 35-godišnji političar. On je u nedjelju osvojio novi mandat, a u njega ulazi sa 39 godina. Podsjetimo, prethodnih godina na Ilidži je suvereno vladao kadar SDA Senaid Memić koji je s funkcije otišao sa 64 godine. On se nije ni kandidovao za novi mandat. Umjesto njega SDA je na megdan Muzuru poslala Fikreta Prevljaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je u trenutku izbora imao 59 godina, odnosno od Muzura je bio stariji 24 godine.

Ako pogledamo Općinu Novo Sarajevo, vidjet ćemo da je i tamo došlo do "smjene generacija". Bitku za novu načelnicu u nedjelju je odnijela Benjamina Karić koja ima svega 33 godine. Ona je u izbornom danu pobijedila ispred Muamera Bandića koji je od nje stariji 16 godina i Nedžada Koldžu koji je stariji 33 godine. Podsjetimo, prethodni načelnik u Novom Sarajevu je bio Hasan Tanović koji je od Benjamine stariji 21 godinu. Prije njega u nekoliko mandata je poziciju načelnika obnašao upravo maloprije pomenuti Koldžo.

U Novom Gradu situacija se ne mijenja od 2012. godine kada je na poziciju načelnika došao tada 29-godišnji Semir Efendić. I jučerašnje izbore je suvereno pobijedio i novi mandat počinje kao 41-godišnji političar.

Jedna od općina u kojoj se situacija značajno promijenila u posljednjim godinama je Stari Grad. Tamo je godinama vladao iskusni Ibrahim Hadžibajrić. Ipak, nakon što je uhapšen prošle godine na njegovu poziciju vanrednim izborima došao je Irfan Čengić. Kad je došao na funkciju, imao je svega 31 godinu, a novi mandat počinje s 32. On je od Hadžibajrića mlađi čak 29 godina.

Jedna od rijetkih općina u kojoj su se građani odlučili za iskusniji kadar u Sarajevu je Općina Centar. Tamo je novi mandat osvojio Srđan Mandić, političar koji u mandat ulazi sa 52 godine. On je šest godina stariji od svog najozbiljnijeg protukandidata Dennisa Gratza. U Općini Centar je i ranije vladao iskusniji kadar jer je prije Mandića načelnik bio član SDA Nedžad Ajnadžić.

Ako pogledamo Općinu Vogošća, vidjet ćemo da je i ona zadnjih godina pratila trend ostalih u Kantonu Sarajevo. Tako je Migdad Hasanović ostao na čelu ove općine. Radi se o političaru koji na početku novog mandata ima 43 godine. Prethodni načelnik Edin Smajić od njega je stariji 14 godina.

Ovakav trend se nastavio i u Ilijašu. Tamo je za novog načelnika izabran Amar Dovadžija, član NiP-a koji u funkciju ulazi u 42. godini. Njegov prethodnik je bio Akif Fazlić koji je od Dovadžije stariji 28 godina.

U Hadžićima je za novog načelnika izabran Eldar Čomor koji ima 43 godine. U odnosu na prethodnika Hamdu Ejubovića mlađi je 22 godine.

I, konačno, dolazimo do Općine Trnovo u kojoj birači nisu ništa mijenjali. Tamo je načelnik ostao Ibro Berilo, iskusni kadar SDA koji ima 63 godine.

Dakle, da sumiramo. U odnosu na 2020. godinu, situacija je sljedeća. Prosječan broj godina načelnika u Kantonu Sarajevo trenutno je 43, dok je 2020. godine taj broj iznosio 51,5. Ako odemo nazad do 2016. godine, vidjet ćemo da je tada prosjek godina izabranih načelnika iznosio 53,4 što pokazuje da je sadašnja garnitura mlađa za 10 godina.

Ovo ukazuje na to da se birači u posljednje vrijeme okreću mlađim i novim licima, posebno zbog činjenice da takvi političari često u direktnim izbornim duelima pobjeđuju one koji su do tada vladali u svojim općinama a od njih su daleko iskusniji.