Krivotvorenje isprava
0

Bivšem pripadniku Crvenih beretki Predragu Ratkoviću, koji je uhapšen u Tuzli, određen pritvor

F. H.
Predrag Ratković
Predrag Ratković
Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Predraga Ratkovića (49), državljanina Republike Srbije, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave.

"U večernjim satima 2. avgusta 2024. godine, u jednom ugostiteljskom objektu u tuzlanskom naselju Stupine, istražitelji MUP-a Tuzlanskog kantona su legitimisali više bezbjedonosno interesantnih lica, te je osumnjičeni, svjestan da upotrebljava lažnu ispravu kao pravu, istražiteljima predao krivotvorenu ličnu kartu Republike Srbije na drugo ime i prezime", naveli su iz Tužilaštva

Nakon prikupljenih operativnih saznanja da se ovo lice nalazi u Tuzli, istražitelji MUP-a TK su proveli koordiniranu aktivnost lociranja i legitimisanja osumnjičenog, te su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK obavili pretres, prilikom čega je kod njega i pronađena krivotvorena isprava. Ratković je lišen slobode, obavljena je kriminalistićka obrada i predat je u nadležnost ovog Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. U toku je prikupljanje svih relevantnih informacija vezanih za ovo lice u saradnji policijskih i pravosudnih institucija u BiH i Srbiji.

Podsjećamo, uhapšeni Ratković je u Srbiji osuđen na 16 godina zatvora za krivična djela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašteno korištenje tuđeg vozila u sticaju sa krivičnim djelom posebni slučajevi falsifikovanje isprave.

On je osuđen zajedno sa Stefanom Blagojevićem, također bivšim pripadnikom Crvenih beretki, zbog ubistva Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru. Ratković je i sam bio pripadnik Crvenih beretki u toku rata.

Nije poznato zašto sa njim nije raspisana međunarodna Interpolova potjernica od strane Srbije.