Druga strana priče
0

Bivši logoraš i vijećnik HDZ-a u Bugojnu reagovao nakon incidenta u kafiću

Dž. L.
Feena Raya Bugojno u zgradi Hrvatskog doma
Feena Raya Bugojno u zgradi Hrvatskog doma
Nakon pisanja portala Klix.ba o Bugojancu, investitoru i partneru vlasnika ugostiteljskog objekta koji se suočava s prijetnjama smrću i paljevinom kafića, a nakon što je vijećniku HDZ-a Miroslavu Zeliću zabranio ulazak u kafić zbog nedoličnog ponašanja i fizičkog nasrtanja na njega, oglasio se i ovaj HDZ-ovac svojom reakcijom.
Zelić tvrdi da su iznesene neistine i klevete na njegov račun. Kako kaže, nije fizički nasrnuo na Bugojanca Juru Vukadina, već je spriječio da "bivši zatočenici logora Armije RBiH to učine nakon što je Vukadin tražio da više ne lijepe 'hrvatske plakate' na prostorije HVIDRA-e".

"Iako sam i sam ostao šokiran činjenicom da Vukadinu smeta plakat koji obavještava bugojanske Hrvate o protokolu obilježavanja godišnjice zločina i progona 15 hiljada Hrvata iz Bugojna, suzdržao sam se od fizičkog nasrtaja te pozvao svoje kolege, bivše zatočenike logora i advokate s kojima smo tog 28. jula, pisali prigovor Sudu BiH zbog nezakonitog brisanja iz optužnice za zločine nad Hrvatima Bugojna imena Selme Cikotića, te smo na moje traženje promijenili lokal. Takav razvoj događaja, uz svjedoke voljne potvrditi ga, zabilježile su i nadzorne kamere postavljene na zgradi Hrvatskog doma. Svi kojima je stalo do istine mogu saslušati i drugu stranu priče te pogledati snimke i vidjeti ko je koga provocirao i na koji način je spriječen veći incident", ističe Zelić.

Podsjetimo, kako nam je ispričao Vukadin, sve se zbilo 28. jula ove godine kada je Zelić sjedio u ugostiteljskom objektu Feena Raya. Prema Vukadinovoj verziji priče, on je prišao do Zelića da bi ga, kako nam je kazao, ljudski zamolio da ne reklamira događaje HVIDRA-e, odnosno ne lijepi plakate na prozorima koji se nalaze na terasi lokala, već na druge prozore koji se nalaze uz obližnju šetnicu, a ne želeći da gosti Feene Raye steknu pogrešan dojam. U tom trenutku na prozorima su bili nalijepljeni plakati o "stradanju bugojanskih Hrvata od Armije RBiH". Inače, prostorije HVIDRA-e smještene su odmah pored objekta Feena Raya.

Prema riječima Vukadina, Zeliću se nisu svidjele ove riječi, zbog čega je počeo psovati i fizički nasrtati na njega. Od ovog incidenta Zelić je dobio zabranu ulaska u bar Feena Raya, a Vukadina na ulicama Bugojna nazivaju "neprijateljem Hrvata" uz prijetnje smrću, prijetnje paljenjem objekta, zahtjeve za zatvaranjem objekta, zahtjeve da se promijeni naziv objekta, jer "vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda"...

U svojoj reakciji vijećnik HDZ-a i predsjednik bugojanske HVIDRA-e ističe da je potez Jure Vukadina izazvao revolt članova udruženja proizašlih iz prethodnog rata.

"Kao predsjednik jedne od Udruga HVIDRA-e stojim jedino iza dopisa koji su članovi Kordinacije udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, koju čini pet udruženja, uputili na adrese Upravnog odbora i čelnika HKD 'Napredak'. U navedenom dopisu smo iznijeli svoju stranu priče, odnosno nezadovoljstvo potezom Jure Vukadina i njegove majke Dubravke Vukadin, inače predsjednice HKD Napredak u Bugojnu, koja je sinu dala u zakup dio zgrade kojom upravlja, i sve vrijeme ga štiti i opravdava sve njegove postupke. Uslijedio je sastanak čelnika 'Napretka' na kojem je bio i predsjednik Nikola Čiča, a na kojem su na žalost Dubravke i Jure Vukadina, majke i sina, na vidjelo izašli svi njihovu pokušaji podvala i laži. Nespremni suočiti se s vlastitom odgovornošću, i dalje kleveću i lažu. I na kraju, dužan sam kazati da je stavljanje ovog incidenta u kontekst izborne kampanje apsolutno neprimjereno. Juri Vukadinu zasmetali su plakati iza kojih stoje udruge proizašle iz Domovinskog rata HVO HB, a ne nečija stranačka pripadnost koja nije spomenuta nijednom rječju. Ja jesam član HDZ-a BiH i vijećnik ove stranke. Sutra to ne moram biti, ali ću do kraja života biti hrvatski vojni invalid i bivši logoraš koji je preživio osam mjeseci tortura u logorima tzv. Armije RBiH, u kojima sam premlaćivan, izgladnjivan i ranjen kao živi štit. Jure Vukadin povrijedio je mene kao hrvatskog stradalnika, a ne člana HDZ-a BiH!", napisao je Zelić u svojoj reakciji.